Рембранд, Рубенс и Рафаело в борбата срещу рака на гърдата

Посетителите на музей в Буенос Айрес са поканени да докоснат гърдите върху картини на Рубенс и Рембранд, за да насърчат самостоятелната проверка за рак на гърдата

от Redlink
Рембранд, Рубенс и Рафаело в борбата срещу рака на гърдата

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Показването обикновено въздейства по-силно от разказването. А когато става въпрос за сложна и потенциално обезпокояваща информация като рак и самопрегледи, показването плюс усещане е още по-добро.

Ракът на гърдата е най-разпространения вид рак в света. Степента на успешно третиране варира в зависимост от страната, но може да достигне до 99%, ако симптомите бъдат открити в ранен етап. За да насърчи повече жени да извършват редовни самопрегледи, аржентинската организация за борба с рака на гърдата Macma е домакин на интерактивна изложба в музея „Фернандес Бланко“ в Буенос Айрес.

Направени са пълни копия на три картини на Рембранд, Рубенс и Рафаело. Всяка работа включва жени с голи гърди, показващи признаци на това, което може да е рак. Гърдите са оформени в 3D, за да се създадат реалистични бучки, прибиране на кожата и подути лимфни възли. Хората са поканени да ги докоснат, осигурявайки усещане за това какво да изпитват при извършване на самостоятелни прегледи.

Кампанията „Изкуството на самопроверката“ е разработена от творческата агенция DAVID Буенос Айрес, която работи със специалиста по образна диагностика д-р Лилиана Соса, за да създаде реалистични признаци за рак на гърдата. Както съобщава Muse by Clio, музеят е посетен от над 10 000 души.

Концепцията на Macma и DAVID за използване на 500-годишни картини, за да помогне на хората да видят и почувстват признаци на рак на гърдата, положително прави по-дълготрайно впечатление от ясни обяснения в текст и графики. Въпросът е - кой може да разработи подобна тактилна и емоционално въздействаща кампания за хора, които не посещават музеи?