Френска ЖП компания превзема уебкамерите в ски курорти

Вижте Webdoor – иновативната кампания на OUIGO

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

OUIGO – нискотарифното предложение за железопътен транспорт на френската компания SNCF Voyageur – обслужва през целия зимен сезон маршрути до Алпите, като тарифите за възрастни започват от 10 евро за пътуване от района на Ил дьо Франс до Алпите.

С кампания, създадена от агенцията ROSA PARIS, OUIGO избира нестандартен начин да рекламира тази изгодна оферта на едно много неочаквано място.

Ски пистите във Франция бяха затворени през последните два сезона заради Covid-19, локдауните и противоепидемичните мерки, въведени от френското правителство. Когато тази година те отново бяха отворени, трафикът към уебкамерите, показващи в реално време условията за ски в зимните курорти, се увеличи значително. Любителите на зимни спортове, нетърпеливи да се върнат към любимите зимни забавления, наблюдаваха с огромен интерес условията за ски и актуалната снежна покривка.

Използвайки този интерес, OUIGO „похищават“ уеб камерите по пистите на два известни френски ски курорта – l'Alpe d'Huez и Les Contamines. OUIGO поставят специално изработени билбордове, показващи цената за жп транспорт до курортите, директно пред уеб камерите, така че всеки който реши да види актуалните условия в курорта да не може да подмине провокативните послания като „10 € ще ви отведат до тази страна на екрана“, „ Спрете да сърфирате, започнете да карате ски.“ и „За 10 € превърнете стола си в седалка на лифта“. В продължение на пет дни билбордовете на OUIGO се излъчват на живо в сайтовете на ски курортите, така че посетителите да могат да си поръчат билети веднага.

Жан-Франсоа Сако, съосновател на агенцията ROSA коментира: „Страхотното в тази идея е, че чрез „похищаването“ на уеб-камерите на ски курортите, марката Ouigo заема комуникационно пространство, в което никой все още не е инвестирал по закачлив и нестандартен начин. Така това е почти създаването на нова медия: Webdoor.“

Кампанията също така насърчава скиорите да поемат по по-екологичен маршрут към пистите, добавя Нанси Гравел Жакмод, мениджър по маркетинг и комуникации на курорта Les Contamines. „Идеята да накараме хората да мечтаят от разстояние с гледката на нашите уеб камери, като същевременно популяризираме идеята за намаляване на въглеродния отпечатък в курорта, е напълно в съответствие с нашите цели“. Днес няма по-икономичен и екологичен начин за пътуване от влак, особено като се има предвид, че в момента автомобилите на туристите съставляват 50 до 80% от въглеродния отпечатък на курорта.

Това не е първият път, когато OUIGO и ROSA проявява творчески подход в използването на медиите. Миналото лято те поставиха провокативни рекламни послания на гърба на камиони, за да насърчат шофьорите да пропуснат летните задръствания и да отидат с влака на почивката си.

В началото на 2022 година Ouigo и Rosa Paris създадоха и забавно дигитално видео, излъчвано в социалните мрежи на марката – Facebook, Instagram, Twitter и TikTok, приканващо хората да не се отказват от ските и да опитват отново, въпреки паданията, защото с цените на Ouigo може да се връщат в курортите отново и отново.