Chevrolet Black Bowtie – мощта на черното

Първата бранд кампания на Chevrolet в Китай, създадена от McCann Shanghai, изследва какво означава черния цвят за Chevrolet

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Марките често пoдкрепят своето по-престижно и по-елитно позициониране чрез пускането на „черна серия“. В рамките на самия продукт черното също често символизира по-висок престиж и по-голяма производителност. Автомобилната индустрия не е изключение. От няколко година в някой нови модели или специални серии на Chevrolet започна да се забелязва фина, но радикална промяна: златния цвят на логото на марката на предната решетка на автомобилите ѝ - известната „папийонка“(bowtie на английски) на Chevrolet, започна да се появява в черно. Това върви ръка за ръка и с промени в дизайна, като по-смели решетки, по-спортни линии, уникални детайли и внедряването на технологии, които превръщат слогана на марката Find new ways(„намерете нови начини“) в реалност.

Chevrolet China и McCann Shanghai стартираха първата бранд кампания на марката от навлизането ѝ на китайския пазар през 2005. Кампанията е посветена именно на черната емблема на Chevrolet – Black Bowtie. Чрез изследване на значението и поразителното визуално въздействие на черния цвят, кампанията цели да отрази духа на Born Powerful (Роден мощен – същността на марката Chevrolet) и да го направи привлекателен за съвременната китайска младеж, която се осмелява да се отличава и преследва собствената си същност.

В основата на кампанията е три минутно видео, заснето в стила на научнофантастичен кинохит. Величествени сцени кадър след кадър изобразяват фундаментално „черни“ вещества и как черният цвят се асимилира в ежедневния живот и естетическото съзнание на хората. Режисьорът Фу Бинбин използва безброй визуални изненади, за да вдъхне живот на филма. От черната калиграфия в традиционното измиване с мастило до спиращия дъха момент с пробиването на стъкления куб, кадрите са предназначени да предадат осезаемо усещане за сила.

„Разгледахме всичко което черният цвят символизира, цялата история и митология. От въглищни огньове до черното желязо, изковано в инструменти от ранните заселници, през петрола, който е жизнената сила на индустриалната епоха, до днешната ера на науката и технологиите, черното се смята от мнозина за най-модерната и най-чистата естетика на човешките същества. Чрез различни изображения целта беше да се предаде, че самото черно е символ на вродена сила. Това е капсулирано в същността на марката Chevrolet: Born Powerful,” казlа Яхо Йех, изпълнителен творчески директор на екипа на Chevrolet на McCann Shanghai.

Филмът е подкрепен от поредица pop up магазини Black Bowtie, за да se осигури по-осезаемо изживяване на марката. Екипът използва черна въглеродна нанотехнологична боя, която абсорбира повече от 99,8% от светлината, докосваща повърхността й, създавайки най-доброто черно покритие. Тази черна боя е използвана за покриване на три огромни геометрични обекта: триъгълник, куб и сфера - поставени в градовете Чънду, Сиан и Чанша. Тези pop up магазини на Chevrolet привличат вниманието и предизвикват шум в социалните медии.

„Серията Black Bowtie ще играе жизненоважна роля в тази критична фаза за марката на Chevrolet подобряване на. Чрез тази кампания се надяваме, че посланието „роден мощен“ ще засегне стремежа на младите китайци към индивидуалност, както и ще укрепи тяхното разпознаване на Chevrolet и същността на марката на черната папийонка ще резонира и ще заеме място в живота им: коментира директорът на марката SAIC-GM Chevrolet, Винсънт Фанг.

За да улови и предаде развитието на марката Chebrolet, в края на миналата година агенцията Commonwealth // McCann в САЩ създаде кампанията Black Bowtie of daring, с която марката заявява: „Това не е черно лого, това е покана да отидем по-далеч“.