Идва ли краят на гледането на сериали накуп?

Стрийминг платформите се насочват към модел на зрителско изживяване, който ги доближава повече до кино прожекциите

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Идва ли краят на гледането на сериали накуп?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Известен с термина binge watching, което означава буквално „преяждане“ със съдържание, феноменът на гледане на много епизоди от даден сериал или шоу наведнъж или за броени дни е масово разпространен, а със затварянето у дома се превърна в норма. През последните две години това доведе до два сериозни проблема за стрийминг платформите. На първо място се появяват сегменти от мигриращи абонати, които купуват абонамент за дадена платформа, гледат накуп по много серии от любимите си сериали или други формати и след това мигрират към следваща платформа. На второ място това води до много голям натиск за непрекъснато създаване на ново съдържание, което изисква огромни инвестиции. Не е за подценяване и протеста на киноиндустрията, която не е доволна от пускането на новите филми веднага или много скоро след премиерата им в стрийминг платформите.

Поради всички тези причини, лидерите в развлеченията проучват алтернативи на модела за едновременно гледане на много серии. Сега те предлагат на публиката възможност да се наслади на зрителското преживяване като го приближат повече до кино прожекция със съответното очакване.

Netflix забавя графиците си за пускане на нови епизоди. Стрийминг гигантът обяви през март 2021 г., че две от неговите предстоящи състезателни шоута, The Circle и Too Hot to Handle, преминават от пускане изцяло, към поетапни премиери във времето, с дебют само на няколко нови епизоди седмично. Отдалечаването от популяризирания именно от Netflix модел за гледане накуп - в който излиза цяла поредица наведнъж - има за цел да даде на зрителите повече време за осмисляне на съдържанието и ангажиране с предаванията. В съобщението се обяснява, че платформата „експериментира с формата на излъчване, за да имате време да анализирате и да вкусите всяка стъпка от състезанието, докато се разгръща“.

Отстъпвайки от решението си да пуска всичко за стрийминг, Warner Bros също се отдалечават от незабавните премиери. WarnerMedia обяви през март, че компанията ще се върне към кино премиерите за блокбъстъри, започвайки от 2022 г. Това идва само три месеца след експерименталния ход на WarnerMedia през 2021 г. да пуска големите филми директно в HBO Max, за което получи остри критики от режисьори и творци.

По-новите платформи за стрийминг като Disney + и Apple TV + поначало са ангажирани да пускат нови епизоди само на седмична база, а не наведнъж, вероятно в опит да се разграничат от серийния модел на Netflix.

Въпреки че може и да не предизвикат изцяло края на гледането на сериали накуп, тези ходове показват нарастваща разлика между бързото поглъщане на големи масиви от съдържание и по-ритуалните навици за гледане. „Ако разгледате предаванията, които се справят наистина добре със седмични премиери, това са предавания, които са се изградили с течение на времето и са движени от разговор“, обяснява Натали Джарви от Hollywood Reporter. По-кратките комедийни предавания, от друга страна, са лесно смилаеми и следователно по-благоприятни за гледане по много накуп. „Не бих се изненадала, ако започнат експерименти с различни видове предавания и най-подходящите начини, по които хората искат да ги гледат“, казва Джарви.