Campari създава първия в света късометражен филм, създаден с изкуствен интелект, вдъхновен от творческия гений на Фелини

Племенницата на маестрото, членове на снимачните му екипи и изкуствен интелект обединяват сили за създаването на филма на Фелини

от Redlink
Campari създава първия в света късометражен филм, създаден с изкуствен интелект, вдъхновен от творческия гений на Фелини

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Campari, емблематичният италиански аперитив, обявяви завръщането на Campari Red Diaries с проекта Fellini Forward - пионерски проект, изследващ творческия гений на покойния Федерико Фелини. Проектът използва новите технологии: изкуствен интелект и машинно обучение, за да подражава на творбите на един от най-великите режисьори на всички времена в нов и уникален късометражен филм, заснет в Рим.

Campari традиционно разширява границите на творчеството, отключвайки страстите и талантите на артисти от различни области по пътя им към творчеството. От световноизвестни имена, до млади таланти, връзката между Campari и изкуствата, особено с киното, става особено силна през годините. След като работи по реклама на марката с Федерико Фелини, (за една от малкото му реламни колаборации през 1984 г.), през 2017 г. Campari създава като средство за комуникация на марката поредицата от емблематични късометражни филми Campari Red Diaries, които илюстрират, че „всеки коктейл разказва история“. От стартирането на платформата Red Diaries, Campari работи с актьори като Клайв Оуен, Зоуи Салдана и Ана де Армас, за да оживи работата на някои от най-добрите живи режисьори в света, включително Паоло Сорентино, Стефано Солима и Матео Гароне.

През 2021 г., създаден от Wunderman Tomphson, Campari Red Diaries: Fellini Forward продължава наследството на марката, обединявайки творчеството и иновациите в киноиндустрията с най-перспективните технологии. Благодарение на екип от експерти от студиото за производство и иновации UNIT9 са разработени специални инструменти изкуствен интелект, които разкриват творческия гений на Федерико Фелини по начини, които досега никога не са били опитвани.

Франческа Фабри Фелини – племенницата на Фелини, участва в проекта от самото начало, заедно с режисьора на късометражния филм Максимилиан Ниман и целия екип, запознавайки ги с някои от ключовите колеги на Фелини, споделяйки съвети и знание от първа ръка за чичо си, както и давайки своя принос към кастинга, дизайна на костюмите и писането на сценария за късометражния филм. Това сътрудничество между човешкия и изкуствения интелект показва как сантименталното и рационалното, емоционалното и управляваното от данни могат да се обединят, за да създадат едно чисто ново произведение на изкуството. В процеса са включени и членове на оригиналния екип на Фелини, които предоставят ключови прозрения за творчеството на Маестрото. Те включват оператора на Фелини Бласко Джурато (Клоуните, 1970), трикратния носител на „Оскар“ сценографа Данте Ферети (Репетиция на оркестъра, 1978; Град на жените, 1980; И корабът плава нататък, 1983; Джинджър и Фред, 1986; Гласът на Луната, 1990) и Луиджи Пиколо, директор на Sartoria Farani, известен италиански шивашки магазин, който съхранява реставрираните костюми от някои от най-големите филми на Фелини, включително Сатирикон (1969), Клоуните (1970) и Амаркорд (1973). На всеки от тях е възложено да определи какво в начинанието – може или не може да се възприеме като типично за Фелини. Резултатът е очарователен късометражен филм, разположен в сърцето на Рим, който изследва живота и мечтите на младия Фелини с характерни за неподражаемия му стил герои и аранжименти.

Франческа Фабри Фелини коментира: "Моят чичо Федерико беше оригинален в своите начини да представя живота, използвайки елементи, подобни на сънища, като негово средство за комуникация. Мисля, че проект като този е идеален начин да почете наследството му. Въпреки че той взе много вдъхновявайки се от миналото, той винаги гледаше напред. Подобен подход е възприет за този проект с Campari; той се корени в наследството, но е футуристичен с използването на изкуствен интелект. "

Чрез проекта Campari Red Diaries 2021 Fellini Forward, Campari има за цел да продължи наследството на иновации и творчество, заложени още от неговите основатели, вдъхновявайки бъдещите поколения и творците по целия свят да отключат собствените си страсти. С този проект марката стига още по-далеч, като си сътрудничи с дуото режисьори на документални филми ZCDC (Закари Канепари и Дреа Купър), за да създаде единствен по рода си документален филм, следващ процеса на създаване на късометражния филм. ZCDC канят и експертите по изкуствен интелект и креативност Marcus du Sautoy и д-р Emily L. Spratt, за да споделят мнението си за новаторската инициатива, като се консултират и с Хава Алдуби – специалист по история на изкуството и експерт по Фелини, както и с Анита Тодеско- куратор на Galleria Campari, която предоставя еклектичен поглед върху разглежданата тема, предизвиквайки дебат за ролята на изкуствения интелект в творчеството и извън него.

Marcus du Sautoy, експерт по изкуствен интелект и творчество казва: „Трябва да гледаме на изкуствения интелект като на необикновен сътрудник. Това е нов инструмент, като за Галилеи е бил телескопа, с чиято помощ е можел да вижда по-надалече във Вселената от всякога дотогава. Изкуственият интелект е инструмент, който ни позволява да анализираме данни в мащаб, който в човешки смисъл не можем да сравним. В този проект едно от най-големите постижения на изкуствения интелект е вземането на филми на Фелини и анализ на всеки от тях, кадър по кадър. Използване на този инструмент в творческата индустрия е изключително вълнуваща стъпка напред и ще помогне за намирането на идеи, които в момента липсват. Изкуственият интелект може да ни помогне да разчупим собствените си форми, за да създадем нови истории.“


Жан Жак Дубау - ръководител маркетинг на Campari Group коментира: "Толкова сме доволни, че се завърнахме с нашия проект Campari Red Diaries през ​​2021 г., почитайки творческото наследство на един от най-великите режисьори на всички времена - Федерико Фелини... ..Надяваме се, че начинанието Fellini Forward ще транспортира хората в миналото и в бъдеще, позовлявайки им да изследват творческия гений по съвсем нови начини, като същевременно се наслаждават на емблематичен коктейл с Campari като Negroni. "

Премиерата на Fellini Forward ще бъде на филмовия фестивал във Венеция със събитие на червения килим на 7 септември, последвано от стартиране в Северна Америка на филмовия фестивал в Ню Йорк на 29 септември. Документалният филм ще бъде достъпен за всеки, който може да го види скоро след това на SVOD платформи (видео при поискване) на избрани пазари.