Burger King използва IoT в Мексико, за да доставя до шофьори, заклещени в задръстване

Traffic Jam Whopper - eдна от най-коментираните кампании на Burger King за миналата година, разкрива нови възможности за драстичен ръст на покупките, извършени в движение и придава едно напълно ново измерение на маркетинга към пленени аудитории.

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Няма по-добър бриф от ясно формулирано бизнес предизвикателство. Пазарните изследвания показват, че доставките скоро ще допринасят за до 70% от ръста в категорията на ресторантите за бързо хранене, и ако искат да бъдат конкурентни и да се развиват на силно конкурентния и фрагментиран пазар в Мексико, от Burger King трябва да направят нещо, с което да се наложат като лидер в доставките. Заради много тежкия трафик в големите градове в Мексико и часовете, прекарвани в задръствания, насърчаването на доставките е трудна задача. Най-малкото заради неяснотата колко време може да отнеме на доставчика да стигне до адреса в тежкия трафик (звучи познато с доставките на храна и в София, нали?).
Така се ражда идеята на We Believers – агенцията на Burger King в Мексико, проблемът да се превърне в решение и да предложат доставки до колата, докато шофьорът е заклещен в задръстване. От Burger King приемат ентусиазирано, макар че по думите на Фернандо Мачадо – Глобален Маркетинг Директор на Burger King, към онзи момент нито те, нито агенцията, са имали яснота дали и как точно е възможно да се реализира това. Идеята им харесва и защото предстои пускането на нова мобилна апликация на Burger King в Мексико, а тази идея би стимулирала свалянето на апликацията и би насърчила мобилните плащания, превръщайки Burger King в лидер на доставките в страната.

От We Believers анализират данни на Waze и идентифицират 15-те точки с най-тежък трафик в Мексико Сити, в които шофьорите прекарват най-много време в задръстванията и използват real time data да идентифицират задръстванията не по-къси от 5 км. и в радиус от 3 км. от ресторантите на Burger King. Следващото предизвикателство, което преодоляват, е неточностите в GPS позиционирането на Google Maps, като подбират само местата, където GPS отклонението е по-малко от 6 метра. Банери във Waze, push notifications на апликацията на Burger King и персонализирани послания на дигитални билбордове по натоварените пътища в близост до ресторанти на Burger King информират хората, че могат да си поръчат бургер докато са в задръстването, а дигиталните билбордове показват също и колко още време ще прекарат в задръстването и информация за оставащото време до доставката на вече поръчалите си.
От Burger King споделят, че доставките в Мексико Сити са били осъществявани средно за 15 минути. За щастие (или не – въпрос на гледна точка) задръстванията държат водачите пленени доста по-дълго. Менюто е ограничено до Whooper Combos за по-бързо приготвяне, но компанията вече има планове за разширяването на опциите. След приготвяне на поръчката, доставчикът използва Google Maps и GPS технологиите, вградени в апликацията, за да проследи колата, от която е направена поръчката. Доставката се извършва от мотоциклетист, който си проправя път през задръстването и доставя до текущото местоположение на колата. Апликацията на Burger King поддържа гласови поръчки с оглед безопасността на шофьорите.

Така, с помощта на IoT (internet of things - обмен на данни между физически обекти с вградени електронни устройства помежду им или с външния свят), който използват за проекта Traffic Jam Whopper, Burger King успяват да повишат с 63% обикновено слабите продажби по време на пиковите часове и да увеличат значително броя поръчки на ресторант на ден по това време.
Проектът дава на компанията и увереност, че може да навлезе агресивно и успешно в мобилните плащания и доставките, и да не зависи от външни партньори като Uber Eats и Rappi, което разкрива и един изцяло нов източник на приходи за Burger King. Новата мобилна апликация генерира 100 000 сваляния за един месец (същия брой като на старата, но за 4 години). Успехът на проекта обуславя и предстоящото му въвеждане в градове като Сао Паулу, Шанхай и Лос Анджелис. Кампанията Traffic Jam Whopper е наградена с 2 бронзови награди на Cannes Lions International Festival of Creativity в категориите Mobile и Use of real time data, както и златен молив от the one show, 2 награди на D&AD Awards и други.