Боливийската бира Huari в помощ на занаятите

Бирата Huari се опитва да спаси изчезващото изкуство на тъкачките в Андите

от Redlink
Боливийската бира Huari в помощ на занаятите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Боливийската бира Huari се произвежда в департамента Оруро в Андите, известен с традиционния си текстил, който жените произвеждат от вълна от векове. Производството на прежда от вълната на овцете и ламите и превръщането ѝ в красиви цветни платове се извършва изцяло ръчно, по технологии предавани от майка на дъщеря. Тези традиции са свързани с обичаите в региона и възрастните хора, а модернизацията ги поставя на ръба на изчезването.

През 2015 година бирата Huari започва своята кампания за спасяване на традиционното тъкаческо изкуство. Към онзи момент ситуацията е наистина трагична и в региона са останали само четири тъкачки. Благодарение на организираните от Huari уъркшопи и училище за тъкачки, броят им нараства до 42.

Този месец кампанията продължава със следващия си етап под мотото #SigoElHilo или „следвай нишката“. С нея Huari искат да припомнят какво може да бъде изгубено, ако тъкаческият занаят изчезне от Оруро. Като част от кампанията, бирата Huari се продава в лимитирана серия от бутилки, увити в парчета текстил в традиционни цветове и са пуснати четири кратки документални филма, показващи тъкачките и тяхната работа.

За да утвърдят постигнатия напредък и да подсигурят приемственост на занаятите, Huari организират петиция, с която искат правителството да признае текстила на Оруро за национално културно наследство.

Кампанията на Huari е отличен пример за ангажиране на бранд с локална кауза, което е все по-популярна тенденция след началото на пандемията.