Рекламният пазар през август – очакване с песимизъм

На фона на все по-песимистичната картина по света, в България рекламния пазар в най-голямата медия – телевизията – остава стабилен.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Рекламният пазар през август – очакване с песимизъм

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

За първи път от септември месец 2020 година маркетинговите инвестиции по света бележат спад, като за Европа той е толкова голям, че се доближава до намалението през март 2020 година. Това показва последният доклад Global Marketing Index на WARC. Намалението в бюджетите за реклама води и до намаления на цените, като отново в Европа се забелязва най-голямо влошаване на условията, по които медиите продават инвентара си. Разгледани по медии само дигиталната реклама, мобилната и външната реклама продължават да бележат ръст, макар и все по-малък, докато телевизията, радиото и пресата са с отрицателни показатели.

На този песимистичен фон у нас телевизията – най-голямата медия, с най-голям дял от рекламните инвестиции – остава стабилна.

За първите осем месеца на годината телевизионният пазар у нас расте с един процент. Това е измерване на база продадени рейтинг точка, което е по-обективния критерий от измерването през бюджети, които са брутни и не дават реален поглед върху инвестициите. Зад този малък ръст стои увеличение в продадените рейтинг точки на групата на Нова телевизия, запазване на нивата с лек спад за групата на бТВ и двуцифрен ръст на TSH. Резултатите на БНТ са зле, но това е поради липса на големи спортни събития това лято, за разлика от миналото, на които основно разчита националната телевизия за приходи.

Разгледани по месеци, промените през лятото са идентични – месеците от юли до август са като миналогодишните. За изследваната таргет група 25-54 годишни има минимално намаление от един процент, но за други аудитории може да има малък ръст, като цяло нивата са около миналогодишните.

Прилики има и в промените по групи телевизии. През август и в групата на Нова телевизия, и в тази на бТВ има един процент спад, което също е в рамките на минималното и е индикативно за резултати като през 2022 година.

През септември в България стартира новият телевизионен сезон. Традиционно последните месеци от годината са и много силни за рекламата в телевизия. На фона на колебанията на рекламния пазар в Европа, предстои да видим дали ръстовете от миналата година ще се запазят, но прогнозираният от БАКА двуцифрен ръст на пазара изглежда все по-малко вероятен.