Пролет 2022 в телевизията – ергенът срещу обвързаните

Сюжетът на формата, както и предварителната информация за него, са достатъчни, за да привлекат определена публика, която е 30% от гледащите телевизия в дадения часови пояс.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Пролет 2022 в телевизията – ергенът срещу обвързаните

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Преди точно 20 години, през март 2002 година, в ефира на телевизия АВС се излъчва първият епизод на „Ергенът“. Две десетилетия по-късно риалити форматът, разказващ за привлекателен млад необвързан мъж, който си търси партньорка, се появи и у нас. Едва в края на първия му сезон СЕМ се намеси с коментар, но както се вижда по рейтингите на предаването те са устойчиви и не са последвали забележими промени.

Сюжетът на формата, както и предварителната информация за него, са достатъчни, за да привлекат определена публика, която е 30% от гледащите телевизия в дадения часови пояс. Очаквано първият епизод на чисто ново за България предаване е по-висок, но след това „Ергенът“ не се представя по-зле, а по-скоро изглежда, че задържа аудиторията и зрителите му са открили онова, което са очаквали. Разликите в рейтингите на първия, последния епизод и средно за сезона не са големи, което показва изграждане на лоялна аудитория и успеха на формата да задържа интереса седмица след седмица.

Едновременно с „Ергенът“ по Нова телевизия са излъчвани две доста различни като сюжет предавания – кулинарното Hell’s kitchen и „Един за друг“, а по БНТ „Панорама“.

Интересно е противопоставянето на „Ергенът“ и „Един за друг“ – предаване, в което се състезават семейни двойки или такива, които са обвързани и живеят заедно. „Един за друг“ има история в ефира на Нова телевизия, много харизматичен водещ – Емо Чолаков – и зрителите са наясно какво да очакват. В сравнението на резултатите за последните две години се вижда, че има известен отлив на зрителския интерес, макар и да не може да се провери дали тези зрители са се прехвърлили към „Ергенът“. В същото време онези, които гледат „Един за друг“, са много лоялни – вижда се забележително плато на резултатите в първата половина на сезона. Честотата на излъчване и многото епизоди със сигурност са фактор за колебание в течение на времето, но и постоянството на верните зрители трябва да се отбележи.

Освен конкуренцията на „Ергенът“, този сезон „Един за друг“ се е състезавал за вниманието на аудиторията и със „Сървайвър“ – също много популярен формат, при това завърнал се на екран след дълго отсъствие, също така и с първите епизоди на комедийното шоу „Съни бийч“.

Трябва да се отбележи, че рейтингите в справките са за цялата телевизионна аудитория на възраст над 4 години, но справките за гледаемостта на зрителите между 18 и 49 години в повечето седмици показват, че те предпочитат „Един за друг“ пред алтернативите в същия часови пояс.

Предстоят нови сезони и най-вероятно нови епизоди на предаванията „Ергенът“ и „Един за друг“. Стремежът на екипите е винаги да има някакви промени и е интересно да се проследи какви ще са те, доколко ще са повлияни от конкуренцията и дали това ще се отрази на зрителския интерес.