Не предполагайте нищо за поколението Алфа. Те ще ви кажат кои са.

Ново изследване на Cassandra се гмурка в ценностите и идентичността на поколението Алфа

от Redlink
Не предполагайте нищо за поколението Алфа. Те ще ви кажат кои са. Снимка: pexels.com/Tima Miroschnichenko

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Поколението Алфа - следващото поколение, идващо след Gen Z, представителите на което днес са приблизително на 12 и по-малко години, живее в свят, който е безкрайно по-труден от този, в който са израснали техните родители, но те също така са изправени и пред безкрайни възможности. Това се посочва в доклада: „Поколението Алфа: поколение Безкрайност" (Gen Alpha: Generation Infinite) на Cassandra - групата за прозрения и стратегия на Big Village, която изучава младите потребители и културните сили, оформящи живота им. Част от Big Village- глобална компания за реклама, технологии и данни, Cassandra е най-големият авторитет в изследванията на милениалите, Gen Z и поколението Алфа, фокусирани върху нововъзникващите тенденции, прозрения за поколенията и поведението на младите хора.
Докладът, който е първото цялостно изследване на тази възрастова група като поколение, е кулминация на изследване, проведено през пролетта на 2022г. в САЩ сред национално представителна извадка от 1000 родители и 700 деца на възраст межди 7 и 12 години, както и експертни интервюта и фокус групи с деца и родители и групи с учители и училищни съветници.

Докладът разкрива много за представителите на това поколение, за които промяната е константа.
„IPad промени играта. Пандемията промени играта. TikTok промени играта. Невероятната скорост, с която светът се движи днес, често означава, че играта се променя, преди всички фигури дори да могат да бъдат поставени на дъската на последната игра. И това е светът, в който са родени поколението Алфа“, казва Кати Шийхан, старши вицепрезидент, Cassandra. „Свят с технологични и научни пробиви, които предишните поколения не са могли дори да си представят. Но също така, свят, който понякога се чувства сякаш е на ръба на социален, политически и екологичен колапс. Когато резултатът от целия ни световен ред е само предположение , благосъстоянието на поколението Алфа зависи от способността им да яхнат тези вълни на хаоса."

Технологиите и това, че са „родени с дигиталното“, играят голяма роля в това как поколението Алфа вижда себе си и света около тях. Всъщност 55% от 7-12-годишните използват социални медии, а 76% от анкетираните смятат, че доброто на технологиите надвишава лошото. Технологиите се превръщат в предпочитан инструмент от поколението Алфа, поставяйки ги в центъра на всичко, което правят, включително и за учене, като 77% от поколението Алфа казват, че учат най-добре, когато използват технологии. Имайки предвид това, не е изненадващо, че 82% от поколението Алфа са съгласни, че могат по-лесно да разберат повечето неща, ако имат достъп до технология.

Докато поколението Алфа очевидно цени хумора, добротата и креативността в себе си и в другите, на въпроса как биха се представили, 58% от тях казаха, че са геймъри, като видеоигрите оглавяват списъка им с любими забавления. Това, че социалните медии и технологиите оформят поколението се подчертава и от факта, че 64% от поколението Алфа биха предпочели да бъдат инфлуенсъри в YouTube/социални медии, отколкото президент на Съединените Щати. Но социалните медии не са всичко, което вълнува това поколение. Психичното здраве също е важно за поколението Алфа: 59% от тях са съгласни, че психичното здраве е голям проблем, а 62% казват, че тяхното училище трябва да се фокусира повече върху образование за психично здраве, отколкото върху физическо възпитание.

Поколението Алфа поемат контрола върху своята идентичност. Те са любопитни и открито оспорват остарелите представи за пола, сексуалността и всичко останало. 84% от анкетираните Алфи вярват, че местоименията за определянето на човек трябва да се уважават и се борят за правото хората да могат сами свободно да изразяват кои са.

„Пазарът ги нарича поколението Алфа, но в Cassandra ги виждаме като много повече от просто следващото поколение след Gen Z“, коментира Шийхан. „Поколение Алфа е най-социално осведоменото поколение, което сме изследвали. Между това да изживеят най-критичните си години по отношение на развитието си в условията на глобална пандемия и да носят тежестта на предишните поколения и техните решения на плещите си, те израстват в безкрайно сложен свят, пълен с безкрайни предизвикателства. Въпреки това те проявяват доброта, съпричастност и вярата, че са получили много, в резултат на тези предизвикателства – несравним технологичен достъп и технологични способности от много ранна възраст. И с това идват и безкрайни възможности за тях. Ето защо вярваме, че „Поколение Безкрайност“ може да е по-подходящо име за тази следваща кохорта.“