Какви възнаграждения очакват да получават инфлуенсърите през 2023?

Ново проучване на Intellifluence очертава разминавания в очакванията на инфлуенсърите и реалните нива на заплащането им при достигането на определен брой последователи

от Redlink
Какви възнаграждения очакват да получават инфлуенсърите през 2023 ?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

По темата за възнагражденията на инфлуенсърите има твърде малко или никакви публични доклади, поради което много маркетолози използват за определяне на компенсацията им подхода „1 цент на последовател“, което не работи достатъчно добре във всички социални платформи. Не само представителите на брандовете и маркетинг специалистите се чудят колко пари е удачно да предложат на избраните като подходящи за тяхната марка инфлуенсъри, а и самите инфлуенсъри възприемат ценообразуването си като предизвикателство. Ето защо базираната в Скотсдейл, Аризона и създадена през 2016 г., Intellifluence - маркетингова платформа за инфлуенсъри, провежда през 2021 първо проучване в своята мрежа и публикува доклада си за очакванията за възнграждения на инфлуенсърите.

За последните 2 години обаче инфлацията се увеличи значително, а икономиката продължава да бъде нестабилна. 2022 г. беше особено необичайна за света, който се опитваше да се възстанови от пандемията, съчетано с войната в Украйна, главоломната инфлация и големите съкращения в технологичния сектор. Със съкращенията в технологичния сектор и надвисналата заплаха от рецесия, Intellifluence решават да проверят как се е променил начинът, по който инфлуенсърите искат да бъдат компенсирани. Новият им доклад съдържа резултатите от проучване сред 1700 от инфлуенсърите на мрежата, базирани в Съединените щати, Канада и Обединеното кралство, проведено в края на 2022 г.

„Много неща се случиха през последните две години, така че решихме, че моментът е подходящ да разгледаме отново данните“, казва Джо Синквиц, главен изпълнителен директор и съосновател на Intellifluence. „През 2021 г., когато беше проведено първото проучване, бяхме малко изненадани да видим как компенсацията спира да следва линейна траектория след определен размер на аудиторията, което предполага промяна в кривата на търсенето и предлагането на инфлуенсъри-знаменитости. Тази крива ни помогна да си обясним защо по-големите акаунти са в състояние да таксуват значително повече от стандартната цена от 0,01-0,2$ на последовател, която все още преобладава в индустрията. Макар, че все още виждаме това поведение, поради промяна в начина, по който подходихме към въпросите и способността ни да сравняваме действителните данни за транзакциите с резултатите от проучването на индивидуална основа, успяхме да получим достъп до информация, която никоя друга мрежа не е успяла да оцени. Изглежда има разминаване в очакванията на малките инфлуенсъри от по-ниско ниво за възможните печалби на големите инфлуенсъри (т.е. с размер на аудиторията от 1 милион) и действителните ставки на инфлуенсъри, достигнали над 1 милион аудитория. С други думи, очевидно от анкетите е разминаване в очакванята за възможните печалбите след достигането на 1 милион последователи и реалното възнаграждение, което хората на такова ниво получават в момента."

Intellifluence е създадена от екип със задълбочени познания и опит в SEO оптимизацията, така че е съвсем естествено платформата да включва и блогъри. Всъщност Intellifluence вече е дом на над 16 000 доверени блогъри от цял ​​свят и в 57 уникални категории продукти/услуги. Докато някои от членовете са отдадени блогъри, други са създатели на съдържание за социални медии, които също управляват и блогове, размивайки границите между блогъри и инфлуенсъри. Ето защо в Intellifluence вярват, че инфлуенсърите стимулират SEO.

В тазгодишното проучване Intellifluence питат блогърите какво очакват да получат в момента на базата на ангажимент за типична публикация в блог от 500-800 думи, както и колко очакват да получат след 12 месеца, за да отчетат възприемания растеж и текущите икономически реалности. В проучването блогърите са организирани на база Domain Authority, вместо да се организират по брой последователи/абонати, какъвто е подхода на Intellifluence за повечето социални платформи.

Средно блогърите очакват да таксуват 40,6% повече за създаване и публикуване на публикации в блогове за 12 месеца в сравнение с това, което таксуват в момента. Повечето блогъри очакват да таксуват близо 50% повече за работата си през следващата година, но тези, които имат блогове с DA между 11-24 очакват да таксуват само около 10% повече. Въпреки че блогърите потенциално смятат, че стойността на усилията им е по-висока, отколкото в миналото (и с право, ако са вложили работа в активите си), те приемат работа и за под обявеното от тях минимално възнаграждение. За марките това представлява възможност - ако имате кампания, която включва наемане на блогъри, сега е моментът да го направите.

Intellifluence е дом на близо 75 000 инфлуенсъри в Instagram, изпреварвайки с малко броя на Facebook инфлуенсърите-членове на платформата. Instagram продължава да се гордее с лоялна аудитория и е 8-ият най-посещаван уебсайт в света с общо 4,25 милиарда посещения на месец, според Hootsuite.

Инфлуенсърите в Instagram с по-малко последователи хипотетично биха таксували много повече за публикация, ако имат един милион последователи, отколкото инфлуенсърите, които всъщност имат милион последователи.

Въпреки че е безопасно да се каже, че Facebook е загубил малко от своята привлекателност за по-младите хора през последните години, остава фактът, че 81% от възрастните в САЩ имат профил във Facebook, според SocialPilot. Освен това американците използват Facebook средно по 33 минути на ден, което го поставя пред Instagram, TikTok и Twitter, според Sprout Social.

Инфлуенсърите във Facebook с по-малка аудитория съперничат на инфлуенсърите в Instagram по отношение на очаквано заплащане, но тези с по-голяма FB аудитория таксуват много по-малко от своите колеги в Instagram.

През последната година и половина Intellifluence удвоява размера на мрежата си от TikTok инфлуенсъри. Що се отнася до ангажираността и времето, прекарано в приложението – TikTok е трудно да се победи. Според Sprout Social средният потребител прекарва 95 минути всеки ден в гледане на видеоклипове на TikTok. Освен това тези видеоклипове имат среден процент на ангажираност от 7,11%, което е 6 пъти по-високо от Instagram Reels, според Socialinsider.

И тук очакванот възнаграждение се покачва експоденциално, след като даден TikToker надхвърли 100 000 последователи.

YouTube продължава да бъде доминираща платформа. Всъщност това е вторият най-посещаван уебсайт в света след този на тяхната компания-майка Google. Почти една четвърт от инфлуенсърите, членове на Intellifluence, имат канал в YouTube и редица марки продължават да постигат успехи, като получават качествени видео ревюта на своите продукти и услуги.

Още веднъж виждаме инфлуенсъри с по-малки акаунти, които смятат, че ще таксуват значително повече отколкото реално взимат създатели с по-големи абонатни бази, ако някога достигнат прага от 100 000 000 абонати.

Повечето от обратната връзка от YouTube инфлуенсърите, която получават от Intellifluence по време на изследването си е напомняне на марките колко много усилия и инвестиции са необходими на един инфлуенсър, за да създаде качествено видео съдържание за мрежата.Не е тайна, че създаването на съдържание в YouTube струва повече и интересното е, че тази година Intellifluence виждат спад в очакваната за компенсация на създатели с между 1000 и 9999 абонати в сравнение с тези с по-малко от 1000 абонати.

Джо Синквиц, главен изпълнителен директор и съосновател на Intellifluence, коментира: „В момента има някои други важни икономически уроци, които трябва да бъдат обсъдени. Без значение какви са посочените проценти в отговорите на проучването, независимо от размера на аудиторията на инфлуенсърите открихме, че през последните 12 месеца инфлуенсърите обичайно са приемали възнаграждения под техните изброени минимуми. Това може да се дължи на различни фактори, но изглежда е водено от икономическия стрес...В дългосрочен план ние вярваме, че общите ставки ще продължават да се покачват поради инфлационните фактори и повишеното търсене на услуги на инфлуенсъри като цяло.“