Каква е цената на AI обучението

Големите езикови AI модели имат нужда от информация, за да се обучават, но тя вече е създадена от някого. Какво се случва с компенсациите за създателите на съдържание и издателите?

от Redlink
Каква е цената на AI обучението

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

ChatGPT и Bard на Google използват и се нуждаят от много информация, голяма част от която е собственост на професионални издатели, които трябва да защитят бизнеса си. Това повдига въпроса кой притежава данните, които обучават големи езикови модели? Решаването на този проблем е критичен аспект в предстоящата фаза на монетизиране на AI.

Чатботовете с генеративен изкуствен интелект все още нямат утвърден бизнес модел, но потенциалните разходи за предоставянето им продължават да растат. OpenAI стартира абонаментна услуга за опитни потребители, но има ли потенциал за ръст? Bard на Google и интегрираният с ChatGPT Bing на Microsoft са насочени към следващото стъпало на търсенето на информация, където моделът на финансирани от реклами резултати в търсачката ще бъде подложен на значително напрежение. Какво ще се случва тогава?

Още по-голям въпрос е този за информацията, използвана за обучение на AI, често професионално създадена като визия и текст. Кой плаща за тази информация, когато точката на контакт с нея е отговорът на чатбота, а не посещението на сайта, където тя е създадена първоначално. Кой печели от резултатите?

Големият проблем за издателите е потенциалното „изкормване“ на рекламния модел, базиран на посещенията на страницата. „Ясно е, че AI компаниите използват нашето собствено съдържание – очевидно трябва да има известна компенсация за това“, казва пред Wall Street Journal Робърт Томпсън, главен изпълнителен директор на News Corp,.

Въпросът вече е стигнал до съда. През януари Getty Images предприе съдебни действия в Обединеното кралство и САЩ срещу Stability AI, твърдейки, че неговият инструмент за превръщане на текст в изображение е нарушил правата на интелектуална собственост. Този казус вероятно ще бъде в основата на въпроса за честната употреба на авторско съдържание в ерата на AI.

Въпросът става наистина заплетен, когато трети страни, като марки или телевизионни продуцентски компании или дори конкурентни издатели, започнат да интегрират AI в своята работа. Случаите вероятно ще отнеме месеци, ако не и години, за да се разрешат, твърде бавно за революцията, която настъпва. Но потребителите трябва да разберат, че тези въпроси в крайна сметка е необходимо да получат отговор, дори сред всеобщото вълнение от AI.

Това не е въпрос само за ерата на AI. По време на спора около Кодекса за договаряне на медиите в Австралия – набор от колективни правила за издателите, които други правителства по света също обмислят – проблемът с платформи като Google, изброяващи отговори на търсенията на потребителите, както и връзки към уебсайтове, е жизненоважен аргумент в полза на плащанията за използване на съдържанието на създатели на съдържание и издатели.

Google (чрез Google News Showcase) и Microsoft (чрез MSN) вероятно ще изградят някакви взаимоотношения с издатели, но те обикновено са големи издатели с влияние; съдбата на по-малките играчи е много по-несигурна. Сега САЩ обмислят законопроект, който да позволи на създатели на съдържание и издатели да се договарят колективно и се очаква той да съдържа разпоредби за AI.

До тук вече се вижда колко всеобхватен може да бъде ефектът от успешния AI. За издателите това означава, че може да промени начините за създаване на съдържание, но преди всичко е вероятно да засегне основния им рекламен бизнес.