Харченето за пътувания и преживявания се възражда

Проучване на 5WPR разкрива значителна промяна в намеренията на потребителите след годините на спестяване

от Redlink
Харченето за пътувания и преживявания се възражда Снимка: Monstera Production/pexels.com

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

5WPR, една от най-големите независимо притежавани PR фирми в САЩ, публикуваха резултати от тяхно проучване, според които 51% от американските потребители са склонни да харчат повече и да купуват най-доброто, което могат да си позволят, когато става дума за пътувания и преживявания. Това е ръст от 13% спрямо резултатите от подобно проучване на 5WPR през миналата година, когато повече от 1/3 от потребителите считаха тразходите в тази категорията за разточителство.

" Спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. потребителите отчитат 13% увеличение на интереса си да харчат за, вместо да спестяват от, пътувания и преживявания, което показва, че желанието им за пътуване се е увеличило и за 2024 г.", каза съизпълнителният директор на 5WPR Дара А. Буш. "Тъй като пътуванията са силно повлияни от външни фактори, включително нарастващите разходи за транспорт и самолетни билети, желанието на потребителите да харчат не е достатъчно, за да осигури процъфтяваща година на бизнеса в този сектор. Компаниите в това пространство трябва да отговорят на потребителския интерес със стратегически комуникации и дигитални програми, за да се насочат към потребителите на точното място, в точното време."

"От уста на уста" е най-големият канал, на който потребителите разчитат за откриването на туристически дестинации (46%), както и най-добрият канал за по-нататъшното проучване на желаното от тях пътуване (40%). Социалните медии също са предпочитан инструмент за откриване на дестинации, като потребителите цитират YouTube (41%), Instagram (31%) и TikTok (29%) в този ред като канали, на които разчитат.

Що се отнася до проучването на дадена дестинация, YouTube (37%) все още е най- предпочитаната от трите социални медийни платформи, но е следван от уебсайтовете на съответния туристически борд (28%) и публикации в туристически издания (26%), преди да се премине към останалите две социални платформи: TikTok (26%) и Instagram (25%). Според потребителите Instagram и TikTok са еднакво използвани за откриване и проучване на дестинации, но туристическите бордове и специализраните туристически издания са по-предпочитан източник на информация.

"Потребителите използват повече от един канал, за да открият следващата си дестинация за пътуване и да организират уникалните си преживявания", споделя Буш. "Техният многоканален подход към планирането означава, че за дестинациите и преживяванията е от решаващо значение да ги ангажират на всички платформи, от традиционните медии като уебсайтове и печатни публикации до социални медии и кратки видео приложения. Когато конкуренцията за вниманието на потребителите е толкова близка между всички канали, като потребителите рядко предпочитат една платформа пред друга, цялостния комуникационен подход е от жизненоважно значение за въздействието на марката. "

По-голямата част от анкетираните (35%) посочват прериод от шест месеца до една година като времевата рамка, в която започват да проучват избраната дестинация. 30% от анкетираните проучват дестинацията от 3 до 5 месеца преди пътуването си. 54% от потребителите прекарват повече от четири часа (до осем), в проучване на дадена дестинация преди пътуването си.

Въпреки инфлационния натиск, пътуванията и преживяванията са нещо, за което потребителите имат желание да харчат. 78% от анкетираните казват, че инфлацията е повлияла на начина по който избират дестинациите си за пътуване, а 43% казват, че изборът им е значително повлиян от инфалцията.

"Дори и с докладите на потребителите, които дават приоритет на разходите за ваканции, все още има предизвикателства, пред които са изправени дестинациите и преживяванията", продължава Буш. "Инфлацията продължава да оказва влияние върху разходите и пътниците в крайна сметка ще резервират преживяването, което знаят, че ще си заслужава. Това може да е най-добрата финансова сделка или да отседнете в хотел с добра репутация, който предлага висококачествени преживявания."

Освен пътуването и развлеченията, другите категории, в които потребителите са заявили, че възнамеряват да харчат повече са Технология и Електроника (53%) и Helath & Welness (51%). Изследването на 5WPR е проведено от Censuswide между 19 и 22.09.2023 с с 1003 респонденти на възраст 18+ в САЩ .