Десети сезон на „Като две капки вода“ – любим на всички

Десетгодишната история на „Като две капки вода“ е история на успех, който потвърждава няколко истини за телевизията.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Десети сезон на „Като две капки вода“ – любим на всички

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Тази година се излъчи десетият сезон на музикалното риалити „Като две капки вода“ и в своя юбилеен сезон то е любимото предаване на българската телевизионна аудитория. Историята му през последните десет сезона показва впечатляващ възходящ тренд. Два фактора следва да бъдат отчетени при анализа на тези резултати – първо, че преди три години беше унифицирана пипълметричната система за измерване на данни за телевизионни аудитории и целият пазар разчита само на данните на ГАРБ, второ че най-високите рейтинги на „Като две капки вода“ през пролетта на 2019 година съвпадат с локдауна и периода на рекордна гледаемост за България изобщо. Толкова по-забележителен е фактът, че и тази година предаването има много високи резултати, без никакви мерки, които да задържат хората пред телевизора.

Последният сезон показва интересно развитие на рейтингите – обратно на обичайната телевизионна логика първият епизод на предаването има по-нисък рейтинг от средния. Това се дължи на странното решение на двете големи телевизии бТВ и Нова да излъчат в един и същи ден и часови пояс старта на двете си водещи музикални риалити формата – „Гласът на България“ и „Като две капки вода“. Насочени към една и съща аудитория, предаванията в този първи ден са поделили зрителите помежду си и така „Като две капки вода“ всъщност има по-нисък резултат от средния за сезона. Много висок е делът на телевизионните зрители, избрали да гледат точно това предаване в този часови пояс – над 40%.

Миналата година делът на „Като две капки вода“ е почти същия, но все пак по-нисък, така че развитието е възходящо. Първият епизод е с по-добър резултат, като и през 2021 година интересът по време на самия сезон се е повишил и средният резултат е напълно идентичен с тазгодишния. През 2021 година последното предаване за сезона има много висок рейтинг.

Кои са конкурентите на „Като две капки вода“ в същите часове на излъчване по другите телевизии? На първо място трябва да отбележим, че сравнено с предишните сезони на предаването продължителността му е различна, то става все по-дълго, като през тази година е с около половин час повече от преди. Това се отразява на средната продължителност на гледане, която расте, но с малко. Усредняването е за всички зрители – дори тези, които са гледали само едно изпълнение или някакви минути. Основните конкуренти на „Като две капки вода“ през 2022 година са по бТВ, като тук е „България търси талант“ – само с първия си епизод и конкретно той има по-висок рейтинг от „Като две капки вода“ в същия ден, но не и спрямо средния рейтинг, посочен в таблицата. Турският сериал по бТВ също се представя добре, но той има все пак малко по-различна аудитория. На гърба на „Като две капки вода“ се пада и част от „Сървайвър“, също предаване с малко по-различен профил на аудиторията.

През миналата година като конкурент два пъти се появяват и новините на Канал 1, което е обяснимо в година и сезон с изобилие на политически кризи, противоепидемични мерки и повишен интерес към новините като цяло.

Десетгодишната история на „Като две капки вода“ е история на успех, който потвърждава няколко истини за телевизията – възможностите й да достига до огромен брой хора едновременно, лоялността на зрителите към любимите им предавания и успокоението, което носи връщането към познато съдържание отново и отново. В следващия телевизионен сезон – есента на тази година – очакваме същия формат, но не със знаменитости, а с обикновени хора. Интересно дали ще успее да продължи успеха на първообраза си.