А вие коя телевизия гледате?

Митовете за телевизионните предпочитания – дали мъжете гледат само спортни канали, а жените сериали. Телевизии на навика и на избора.

от Redlink
А вие коя телевизия гледате?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Хората в маркетинга и рекламата могат да кажат със затворени очи коя телевизия за коя „таргет група“ работи – тоест къде е най-добре да се излъчи посланието на марката, за да достигне до аудиторията, за която е предназначено. Жените над определена възраст масово са в Диема Фемили (вярно), майките до една гледат анимационни канали (вярно), софиянци и по-младите и образовани хора изобщо не гледат телевизия, те са изцяло дигитализирани (невярно), а мъжете са най-трудни, защото те освен мачове и новини почти нищо не гледат (невярно). Много от тези твърдения почиват да данни от пипълметричната (измерваща гледаемостта) система и са верни, но от време на време е добре да се провери как се развиват нещата, особено след извънредното положение, което на практика принудително и задълго прикова всички хора пред телевизорите.

Направихме справка за демографския профил на гледащите кабелни канали през месец юни – пол, възраст, местоживеене, образование, предпочитани предавания. Големите национални телевизии имат високи рейтинги и се гледат от всички, но в малките кабелни телевизии не е така. В тях мерната единица „рейтинг“ или брой гледащи хора не е толкова важна, колкото индекса на предпочитание (съотношение в проценти) – тоест колко повече дадена група хора гледа точно тази телевизия, сравнено с всички телевизионни зрители 4+ години. Индекс 100 означава, че двете групи хора гледат еднакво много дадената телевизия/предаване, индекс над 100 означава, че този телевизионен канал или предаване са предпочитани повече от дадената група и се гледат повече.

Мъжките телевизии – В националните телевизии индексът на предпочитание на мъжете се движи около и под 100. Известно е, че жените гледат телевизия далеч повече и това е очевидно дори по това как изглеждат програмните схеми на големите телевизии, ориентирани към жените и семейната аудитория. В това лято, лишено от Евро и Олимпиада, какво гледат мъжете? Оказва се, че например Диема има индекс на предпочитание от 135, както и бТВ Екшън със 121 – две телевизии, които излъчват стари филми, вечни хитове, които очевидно се гледат с удоволствие отново и отново. Не е изненадващо, че мъжете са основната аудитория на Дискавъри, също и на Бългерия он Еър. Значително по-малко се гледат от мъже 7/8 и телевизия Европа, в тях доминира женската аудитория.

София и големите градове – Денят в България започва със сутрешния блок на телевизията. В София тези сутрешни блокове са три – извън двата, за които се сещаме всички, третият е „Европа сутрин“ на телевизия Европа. Това е най-високо рейтинговото предаване на този канал (рейтинг 1,2 за 25-54 години) и при индекс на предпочитание 165 за софиянци, това очевидно е сред ежедневните им избори в ранните часове. Канал 3 също се гледа повече в София, сравнено с цялата страна. FOX, бТВ Комеди и бТВ Екшън са другите най-предпочитани от софиянци телевизии. Жителите на големите градове са киномани – бТВ Комеди и бТВ Синема са сред най-предпочитаните телевизии. FOX, Дискавъри и Бългерия он Еър също са предпочитан избор.

Родители и деца – Интересна е аудиторията на Cartoon Network. Обяснимо, индексът на предпочитание за деца 4-14 години е 243. Във възрастовата група, в която са родителите им – 35-44 години, индексът е още по-висок – 252. Интересен факт е, че мъжете имат индекс на предпочитание 101 – това подсказва, че достатъчно татковци гледат филмчета с децата си.

Любимите предавания – От пръв поглед се вижда, че най-гледаните програми през юни по кабелните телевизии са основно филми и сериали, които се гледат дори не за втори, а за стотен път. Нещо познато, качествено и позабравено – това изглежда е водещият критерий за избор.

Онези, които не гледат телевизия – Всеизвестен факт е, че хората от 25 до 40-45 години са заети, дигитални и негледащи телевизия. Едно вглеждане в аудиториите на кабелните телевизии коригира отчасти това мнение. Телевизии като Дискавъри, бТВ Екшън, бТВ Синема, Кино Нова и FOX имат много високи индекси на предпочитание – над 130 до над 150, което ясно показва телевизионните вкусове на тази иначе слабо гледаща телевизия възрастова група.

В заключение можем да кажем, че водещите две телевизии Нова и бТВ винаги ще привличат най-много аудитория и ще са място, където се събират всички демографски групи – в някакъв смисъл те са подразбиращ се избор за телевизионна комуникация. Всички останали по-малки кабелни телевизии са съзнателен избор, направен не по навик, а в търсене на интересно съдържание – това положително отношение на зрителите към избрания от тях канал не бива да се подценява при комуникация в тези нишови телевизии.