20% от Gen Z прекарват повече от 5 часа всеки ден в TikTok

Gen Z се събужда със Snapchat и ляга да спи с TikTok, показва проучване на потребителите, проведено от getWizer и Joy Ventures

от Redlink
20% от Gen Z прекарват повече от 5 часа всеки ден в TikTok

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Който има тийнейджър в къщи (а и всеки, който поне се е разминавал на улицата с такъв) знае, че телефонът или таблетът са естествено продължение на ръката на тинейджъра, погледът му е забит в екрана, а привличането на вниманието му изисква специални средства и умения. Пристрастяващият ефект на социалните медии върху представителите на така нареченото поколение Z (Gen Z: родените между между 1997 и 2012г.) не е новина, но тъй като влиянието и икономическа мощ на Gen Z нарастват все повече, не е изненадващо, че редица марки искат да разберат по-добре Gen Z и как могат да бъдат част от живота им.

Joy Ventures е компания, която изгражда, финансира и подкрепя компании, които разработват потребителски продукти за wellbeing. „Запознаването с навиците и поведението на Gen Z в социалните медии ни дава възможност да подкрепяме нашите предприемачи в разработването на иновативни продукти, които да намерят потребителите там, където те се намират“, казва Мири Полачек, главен изпълнителен директор на Joy Ventures. „Автоматизираната платформа на getWizer ни помогна да извършим нашите изследвания бързо и ефективно.“ getWizer е адаптивна end-to-endплатформа за потребителски прозрения, която оптимизира и автоматизира изследователския процес, използвайки най-добрите изследователски технологии и инструменти.

Изследване, проведено в САЩ през март 2021 г. от Joy Ventures и getWizer сред представителна извадка от мъже и жени на възраст между 15-24 години проследява навиците на Gen Z в социалните медии.

Попитани какви платформи на социални медии използват в момента Gen Z класират най-високо YouTube и Instagram, следвани от Snapchat и след това TikTok, според резултатите от проучването.

YouTube е платформата, в която повечето от представителите на Gen Z са активни.
Instagram е платформата, която Gen Z използват най-много, следвана на второ място от TikTok. Когато се вземе предвид обаче полът, TikTok е номер едно при момичетата, докато YouTube и Instagram са на първо място при момчетата, според резултите от изследването.

Възрастта също играе важна роля при навиците в социалните медии:
TikTok се класира като водеща платформа за тези на възраст 15-17 години. Instagram е предпочитан от хората на възраст между 18-20 години, докато Facebook е водещ за възрастовата група 21-24.Интересното е, че Snapchat е единственото, с което повечето представители на Gen Z се събуждат сутрин, докато TikTok е приложението, с което лягат да спят. При сутрешната употреба има много малки разлики между възрастовите групи, но за 17-20 годишните е много по-вероятно да използват социални медии непосредствено преди да заспят.

20% от анкетираните казват, че прекарват пет часа или повече в TikTok, докато 18% прекарват подобно време в YouTube. Gen Z намира тези две платформи за най-пристрастяващи по отношение на времето, прекарано в използването им всеки ден.

Само 21% от анкетираните имат ясно определени срокове за използването на социални медии дневно, докато 34% използват платформите, без ограничение колко време прекарват в тях. Интересното е, че 26% от момчетата са си определили ограничение във времето прекарвано дневно в социалните медии, докато само 17% от момичетата правят същото.Взаимодействието на Gen Z със социалните медийни платформи задоволява различни нужди. Instagram, например, е дестинация номер едно, когато става въпрос за свързване и общуване между представители на Gen Z. YouTube е платформата към която преминават, когато търсят информация или просто искат да убият време - ако им е скучно, тъжно или са сами.

„Бяхме изненадани колко разнообразна е употребата на социални медии сред Gen Z в зависимост от възрастта и пола“, казва Шани Бронер, SVP Global Research, getWizer. „Това е изключително ценна информация за марки, които искат да използват социалните медии, за да се свържат с GenZ.“