„Нашият малък свят“- новата реклама на IKEA за Канада, Румъния и Сърбия

Марката затвърждава курса към насърчаване на устойчиво поведение

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

IKEA винаги е разбирала важността на красивия, функционален дом. С новата си реклама марката показва, че нашите домове са и нашите собствени малки светове.

През изминалата година пандемията ни принуди да се оттеглим в домовете си и нашите малки светове внезапно се превърнаха в целия наш свят: работни места, училища, фитнес зали, ресторанти и киносалони. Домовете ни трябваше да бъдат всичко това. За да помогне на хората да се ориентират към положителни промени за планетата всеки ден, марката се стреми да покаже на потребителите силата на малките, достъпни действия, предприети у дома. И по-важното е, че въпреки че сме разделени,когато се съберат, тези действия могат да направят голяма разлика за дома, който всички споделяме. За да разкажат тази история, IKEA и Rethink разработват кампанията на марката „Нашият малък свят“.

В основата на кампанията „Нашият малък свят“ е визуално поразителен и технически амбициозно заснет клип, който подкрепя непрекъснатите усилия на марката за устойчивост. Визуалната естетика на клипа е вдъхновена от прочутата книга на Антоан дьо Сент-Екзюпери „Малкият принц“ от 1943 г., най-известна с емблематичния образ на главния герой, стоящ на собствената си лична планета. На фона на песента „Book of dreams“ на Даниел Ташиан (и песента „L'Enfant et l'oiseau“ за версията на френски език), 60-секундният клип показва хора, които заемат собствената си малка планета над облаците, и дават своя принос за устойчивост - като окачване на пране, каране на велосипед или рециклиране. С развитието на историята виждаме, че светът се състои от стотици от тези самостоятелни малки планети. Клипът завършва с вълнуваща гледка към Земята видяна от космоса, придружена от супер „По-добрият свят започва у дома“ и слогана на IKEA „Красивите възможности“.

Клипът, режисиран от канадския режисьор Марк Зиберт, е заснет в студио в Торонто в продължение на три дни, а CGI анимацията е дело на базираната в Лос Анджелис къща за визуални ефекти A52. Джоел Холтби, партньор и арт директор в Rethink казва: „Целият свят, в който се развива филмът, е създаден на пост продукция в Лос Анджелис, докато всички сцени на живо са заснети в Торонто. Това наложи да създадем различни по размер куполни конструкции като сцени и да ги декорираме, като прикрепим мебели към конструкциите, като същевременно използваме осветление на живо и вятър, за да внесем реализъм в околната среда на всяка малка планета.“

„Нашият малък свят“ се присъединява към все по-нарастващия списък от реклами на марката в тази област, като стартиралия в началото на годината "Съдбата обича пестеливите".

Кампанията стартира от 1 април на английски и френски език и се подкрепя от онлайн видео, дигитални медии, външна реклама и социални медии. Създадената и произведена в Канада кампания ще се използва и в Сърбия, Румъния и Хърватия и вероятно Австралия, по-късно през годината. Тези държави са един от седемте маркетингови клъстера за IKEA, подобно на САЩ, Великобритания и Франция, които си сътрудничат по определени проекти. „Има ефективност на разходите, но това е и добър начин за споделяне на знания“, коментира ръководителят на маркетинга на IKEA Канада Йохана Андрен.

„Чрез този клип искахме да покажем малките действия, които могат да повлияят на промяната, защото един по-добър свят наистина започва у дома - онези малки светове, в които през последната година трябваше да живеем, да работим и да играем повече от всякога преди", добавя Йохана Андрен.