Unilever забранява употребата на думата „нормално“ на опаковки и в реклами

Компанията въвежда нова платформа за „Положителна красота“, за да се бори със стереотипите

от Redlink
Unilever забранява употребата на думата „нормално“ на опаковки и в реклами

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Unilever заяви, че ще престане да използва думата "нормално" в рекламата и опаковането на своите марки за красота и лична хигиена. Компанията също така обяви, че ще прекрати дигиталните обработки на формата на тялото, размера, пропорциите и цвета на кожата на своите модели, като същевременно ще увеличи броя на рекламите с участието на хора от недостатъчно представени групи.

Unilever признава, че категорията за красота и лични грижи често е допринасяла за вредни или ограничаващи стереотипи. В ново проучване, проведено от компанията сред 10 000 души в девет държави*, седем от десет казват, че думата „нормално“ върху опаковките на продукти за красота има отрицателен ефект върху хората. Тази цифра нараства до осем на всеки десет сред 18–35-годишните.

„При един милиард души, които използват нашите продукти за красота и лична хигиена всеки ден и още повече, които виждат нашите реклами, нашите марки имат силата да направят реална промяна в живота на хората. Като част от това ние се ангажираме да се справим с вредните норми и стереотипи и да формираме по-широко, много по-приобщаващо определение за красота “, казва Съни Джайн, президент на Unilever Beauty & Personal Care.

Промените са част от новата платформа за положителна красота Positive Beauty, която Unilever въвежда, за да въведе нова ера в идеалите за красота, която е приобщаваща, справедлива и устойчива. Използвайки иновации и технологии от световна класа, Positive Beauty ще оформи също така и начина, по който са проектирани и формулирани продуктите на Unilever, гарантирайки, че те дават повече полза както за хората, така и за планетата.Премахването на „нормално“ от рекламите и опаковките на продуктите за красота и лична хигиена, е само едно действие в рамките на трите ангажимента, които Unilever поемат, за да създадат реално и измеримо въздействие чрез своите марки.

Освен с казването на „не“ на „нормалното“, компанията се обвързва и с ангажимент да регенерира 1,5 милиона хектара земя, гори и океани до 2030 г. и да подкрепи забраната за тестване върху животни в развитието на козметика до 2023 г. Марките за красота и лична хигиена на компанията ще допринесат за целевия фонд за климат и природа на Unilever в размер на 1 милиард евро, а до 2025 г. всяка пластмаса, използвана в опаковките на всяка марка на компанията по света, ще може да се рециклира, използва за многократна употреба или да се компостира.

„С повече потребители от всякога, които възнаграждават марки, предприемащи действия по социалните и екологичните проблеми, които ги интересуват, ние вярваме, че Positive Beauty ще ни направи по-силен и по-успешен бизнес“, добавя Съни Джайн. Това е ясен сигнал, че Unilever разширява фокуса върху устойчивостта на марките си, като причината за това е, че обвързаните с каузи марки се превръщат в последната година в по-мощни двигатели за растеж на бизнеса, включително глобалните продукти за красота и лична хигиена.

Ангажирането с цели, които поддържат хората и планетата, не е ново за Unilever или техните марки за красота и лична хигиена. Много от тях имат отдавна утвърдено наследство, водещо до целенасочен ръст. Например образователните програми за миене на ръце на Lifebuoy са достигнали над 1 милиард души от 2010 г. насам, а проектът за самоуважение на Dove е помогнал да вдъхне увереност в тялото си на над 69 милиона млади хора в 150 държави през последните 15 години.

През януари Unilever публикува широкообхватен план за борба с два проблема, които смята за най-големите екзистенциални заплахи за обществото: изменението на климата и социалното неравенство. Част от стратегията е да включва по-разнообразни групи в рекламата си, както пред камерата, така и в края на производството. Positive Beauty се очаква да насочи някои от тези усилия, увеличавайки програмите на марките, които "оспорват статуквото", според прессъобщението на компанията, като същевременно разширява съществуващите инициативи около области като измиване на ръцете и хигиена на устната кухина.