Рекламните агенции все повече разчитат на творци на свободна практика

Данните на Worksome за първото тримесечие на 2024 показват 40% ръст на договорите с фрийлансъри в повече от 150 агенции

от Redlink
Рекламните агенции все повече разчитат на творци на свободна практика Снимка: Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Необходимостта от гъвкавост и специализиран талант в рекламата никога не е била по-важна, отколкото е днес. Адаптирането към бързо променящите се изисквания на клиентите и пазарните тенденции изисква агенциите да имат достъп до разнообразен набор от творчески професионалисти, готови да поемат нови проекти и Worksome - авангардна система за управление на таланти на свободна практика, доказва това с последните си данни.

От 1 януари 2024 г. до 31 март 2024 г. общите ангажименти на таланти, които платформата на Worksome е улеснила със 150+ клиенти рекламни агенции, бележат забележителния скок от 40% спрямо Q1 2023. Общият брой на договорите, подписани през първото тримесечие на 2024 г., бележи ръст от 36% на годишна база.

Агенциите използват фрийлансърите за достъп до специализирани умения за конкретни проекти, спестявайки режийни разходи за поддържане на персонал на пълно работно време. Този подход не само оптимизира разпределението на ресурсите, но и подобрява способността на компаниите да се адаптират към колебанията в работното натоварване и обхвата на проектите.

"Рекламната индустрия претърпява стратегическа промяна, докато агенциите се адаптират към настоящия икономически климат", казва съоснователят и главен изпълнителен директор на Worksome Мортен Петерсен. "Докато и макроикономическият климат има своята роля, интересно е как компаниите използват таланти, които не са техни служители, за да останат гъвкави и конкурентоспособни. Виждаме, че тъй като броят на служителите се стабилизира, това увеличение на наемането на творци на свободна практика сигнализира и подчертава преминаването към гъвкави екипи и необходимостта от бърз достъп до специализирани умения."

Фрийлансърите предлагат на агенциите няколко предимства, включително достъп до по-широк набор от хора извън географските ограничения, спестяването на разходи и възможност за мащабиране на екипи въз основа на нуждите на проекта.

Тази гъвкавост дава възможност да се събират екипи „по мярка“, съобразени с всеки проект и осигуряващи оптимални резултати, като същевременно насърчават динамична и иновативна работна среда.

Тъй като агенциите се адапторат в развиващите се изисквания на рекламната индустрия, възприемането на таланта на свободна практика като основна стратегия им позволява да останат иновативни и конкурентни на пазар, характеризиращ се с бързи промени и творчески иновации.

Възприемането на технологиите за автоматизиране на ръчните процеси – от управлението на договорите до фактурирането – рационализира операциите и подобрява опита на фрийлансърите от работа с агенциите. Тези, които инвестират в централизирани технологични решения, получават конкурентно предимство чрез повишаване на производителността и ефективността си.

Worksome продължава да подобрява своята платформа, за да отговори на развиващите се нужди както на свободно практикуващите, така и на компаниите. Предлагайки решения за намирането на доверени таланти, ангажирането им и рационализирането на плащанията, Worksome подкрепя нарастващото преминаване към гъвкави, базирани на проекти модели на работа в рекламната индустрия и извън нея.