Предупредителните етикети могат да намалят консумацията на месо

Предупредителните етикети, подобни на тези върху цигарите, могат да намалят консумацията на месо.

от Redlink
Предупредителните етикети могат да намалят консумацията на месо

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Предупрежденията върху храните за влиянието им върху здравето или околната среда в стила на цигарените опаковки могат да помогнат за стимулиране на потребителския избор в посока на по-щадящи климата навици. Това установява изследване на университета в Дъръм, като резултатите показват, че хората все пак се повлияват много повече от заплаха от пандемия, отколкото от заплаха за изменението на климата.

По принцип интервенциите, които карат хората да купуват по-малко от даден продукт, не изглеждат нещо добро за рекламодателите, но императивът на климатичната катастрофа вероятно ще принуди правителствата да действат рано или късно. Марките трябва да разбират възможните мерки, задаващи се по пътя на устойчивостта, като същевременно оценят как продуктовият микс може да им помогне да се адаптират към тях.

В крайна сметка консумацията на месо трябва да намалее, ако големи икономики като Обединеното кралство искат да постигнат целите си за климата. Например Великобритания трябва да намали приема на месо и млечни продукти с 20% до 2030 г., ако иска да постигне целта си за нулеви емисии. Различни проучвания в момента показват, че климатичната криза не може да бъде решена без драстично намаляване на приема на месо.

The Guardian разказва за изследването на университета в Дъръм, публикувано в списание Appetite, което предполага, че графичните предупредителни етикети могат да намалят избора на потребителите на месни продукти с между 7% и 10%.

Проучването е направено по следния начин - на 1001 ядящи месо потребители, разделени на четири групи, са показани серия от животински и растителни храни със здравни предупреждения, предупреждения за климата, предупреждения за пандемия или без предупреждения.

Предупрежденията за пандемия (интензивното модерно земеделие е свързано с рисковете от избухване на пандемия) са най-ефективните възпиращи средства, като изборът на месо е намалял с 10%.

Здравните предупреждения намаляват консумацията на месо с 8,8%.

Предупрежденията за климата намаляват избора на месо със 7,4%, въпреки че изследователите отбелязват, че участниците намират тези предупреждения за по-достоверни.

Най-известното и познато използване на предупредителни етикети идва от тютюневата индустрия, въпреки че ефектът от тези предупреждения върху решението на хората да спрат да пушат е спорен. Но докато някои проучвания показват известно въздействие върху пушачите, то ефектите може да са по-важни сред непушачите.

В контекста на консумацията на месо, където повечето хора (72% в Обединеното кралство, според YouGov) са месоядни, едно от големите предизвикателства е посланието да бъде адресирано към аудитории, които често продължават да гледат на животинския протеин като на лукс и необходимост.