Потребителски посоки 2023 – вътрешният локдаун

В своите прогнози за 2023 година Wavemaker London обръщат внимание на променящото се поведение на потребителите с намаляването на разполагаемия доход.

от Redlink , Източник: Wavemaker
Потребителски посоки 2023 – вътрешният локдаун

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Увеличението на цените и все по-бързото намаляване на разполагаемия доход водят до повече време на закрито у дома и прилагането на нов вид „локдаун“ - самоналожено затваряне вкъщи. Този феномен е все по-очевиден в цяла Великобритания, докато хората се опитват да се справят с нарастващите цени, разходите за енергия, ипотеките и наемите. Проучване на Wavemaker, базирано на разходите за живот показва, че финасовата увереност на хората е намаляла значително между юни и септември – необичайно е да се види такава голяма промяна за тримесечен период.

Ясно е, че внезапността на кризата причинява смут, тъй като хората се борят да покрият разходите си за кратко време. 81% от хората през септември заявяват „Опитвам се да намаля несъществените разходи“. Това означава само едно нещо –оттегляне у дома с дивана, който отново се превръща в безопасно убежище за мнозина. Обедняването обикновено кара потребителите да се оттеглят по домовете си, но никой не очакваше това да се случи толкова скоро след бруталните блокирания поради COVID-19.

Проучването на Wavemaker установява, че хората са предприели (средно) осем нови действия през последните два месеца, за да спестят пари. Това подчертава, че хората възприемат многостранен подход към спестяването на пари и има ясни сигнали, че хората насочват усилията си към това да прекарват повече време у дома.

Ключовите категории, в които хората съзнателно харчат по-малко, са: ресторанти, кръчми, барове и нощен живот, храна за вкъщи, бързо хранене, платени атракции за развлечение, дрехи и обувки, еднодневни екскурзии, лична грижа и процедури за красота извън дома.

Когато финансите не достигат, много хора започват да възпроизвеждат преживяванията си извън дома в собствените си домове. Марките трябва да обмислят как могат да подобрят това изживяване или да „премиумизират“ домашните събития. От храна до красота, тъй като потребителите се пренасочват към търсене на забавление и удоволствие в у дома, марките трябва да намерят начини да максимизират своите продукти и услуги за пазара за домашно потребление.

Хората искат осезаема помощ от марките. На въпроса кои марки и организации са намерили за най-полезни за подпомагане с нарастващите разходи за живот, супермаркетите и Martin Lewis са най-споменавани. Това показва, че видимите спестявания и полезни съвети са ключът към спечелването на сърцата и умовете на хората по време на кризата с разходите за живот. Социалните платформи също се използват за търсене на сделки или откриване на съвети. Facebook, Instagram и TikTok са споменати като полезни източници. Струва си да се отбележи нарастването на популярността на TikTok, който е споменат повече от другите платформи в този контекст. Броят показвания на съдържание, свързано със спестяване на пари в TikTok е огромен (#moneysavingtips – 694 милиона, #cashstuffing – 671 милиона, #budgetmeals – 387 милиона, #shoppinghacks – 196 милиона), така че това съдържание със сигурност привлича вниманието на потребителите. Това съдържание стои редом с „fin-fluencers“, които включват родители, споделящи седмични планове за хранене, идеи за безплатни или евтини дни навън и планиране на бюджета за сметки и основни неща за домакинството. За контакт с хората, търсещи съвети и помощ, има възможност за марките да присъстват и да бъдат част от откриваемото съдържание, ако търсят нови партньорства с подходящите инфлуенсъри. Мислейки за усещането за комфорт, което домът носи, спомените от детството, които предизвиква, с носталгични ястия и предпочитани стари марки, това може да доведе до катализиране на подходящи идеи. Три неща, които марките трябва да направят днес:

Бъдете внимателни към клиентите си повече от всякога. Настоящата криза засяга всички групи от обществото, но по различни начини и в различна степен

Домът е удобно и сигурно убежище от сътресенията навън. Тъй като хората се оттеглят вкъщи, помислете дали можете да подобрите изживяването у дома. Накарайте изборите за ограничаване и оставане вкъщи да се усещат като умно действие, а не като утешителна награда.

Демонстрирайте осезаеми начини за подкрепа на клиентите. Изградете или засилете лоялността към марката, като същевременно придавате емоционална и функционална стойност на вашите продукти; персонализирани схеми за възнаграждение, ексклузивни оферти и заключване на цените предлагат ефективни възможности за това.