Колко са влиятелни инфлуенсърите? Реалността в числа и 6 съвета

Социалните медии имат нестабилна природа и брандовете, търговците, а и самите инфлуенсъри трябва постоянно да адаптират подходите си в борбата за доверието на потребителите и последователите си.

от Redlink
Колко са влиятелни инфлуенсърите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

С ускоряването на дигитализацията все повече бизнеси не могат да игнорират влиянието на социалните медии и поставят социалния и инфлуенсър маркетинг в сърцето на маркетинговите си стратегии. Постоянната нужда от още съдържание и сътрудничеството с инфлуенсъри са фактори, които не могат да се заобиколят от марките, ако искат да просперират и да имат надеждни взаимоотношения с таргет аудиториите си. Проблемът е, че социалните медии имат нестабилна природа и брандовете, търговците, а и самите инфлуенсъри трябва постоянно да адаптират подходите си в борбата за доверието на потребителите и последователите си.

За да информира заинтересованите, Silk Text – лидер в текстовите комуникации, наскоро публикува доклад от проучване, проведено сред 1000 души на възраст между 18 и 54+ години на тема „Доверяват ли се потребителите на инфлуенсърите в социалните медии? Ето какво показва статистиката“, с което изследва влиянието на инфлуенсърските ревюта върху електронната търговия, доверието на потребителите към инфлуенсърите, които следват, поредпочитаният тип публикации, канали, честота и др. Докладът разделя отговорите по възраст и пол, което показва и как са разделени поколенията в предпочитанията си и какви са разликите между тях при взимането на решение за покупка.

Ключовите резултати от проучването в числа са:

“Голямата сделка“ се намира в Instagram и TikTok. 31,69% от респондентите от поколението Z посочват Instagram като платформата с най-автентични инфлуенсъри, а 28,67% идентифицират TikTok. 31% от бумърите вярват на Facebook.
1/3 от анкетираните казват, че прекалено многото споносорирани постове намаляват доверието им в инфлуенсърите.
Близо половината от респондентите от Gen Z (45,07%) предпочитат текстови съобщения за комуникация с инфлуенсър извън социалните медии.
Влияние върху решението за покупка след ревю. Над една трета от респондентите (38%) казват, че отзивите предлагат най-полезното съдържание в социалните медии. 52% от онлайн купувачите, провеждащи проучвания преди покупката, започват, като четат онлайн отзиви. За да спечелят доверието им, 34% от потребителите очакват безпристрастни отзиви. Жените от Gen Z поколението са изключение от тази тенденция, като 23% класират практическите инструкции като най-ценни, следвани от мотивиращи публикации, а не отзиви. Но близо 40% от тази демографска група твърдят, че най-ефективният начин на бранд да спечели доверието им е чрез директно взаимодействие от инфлуенсърите.
Колкото повече, толкова по-весело. Един от трима респонденти казва, че би предпочел да вижда съдържание от инфлуенсъра, когото следва по няколко пъти на ден.
Ценността стимулира продажбите. Инфлуенсърите, способни успешно да формулират и популяризират ценност, вдъхновяват близо 40% от респондентите в анкетата да направят покупката, защото чувстват, че „имат нужда“ от продукта.

Ето и 6 съвета за конкретни действия:
Welcome back, e-mail marketing.

Поколенията могат да имат някои различия в предпочитанията за платформи и имат разминавания в разбирането си за това какво смятат за автентично, но са обединени срещу споносорирано съдържание, което доказва, че възприятията за социалните медии са нестабилни. Таргет групата ви вероятно има много различни идеи за това какво е автентично съдържание, ето защо е важно да обгрижвате конкретни контакти, не само да разчитате на публика в социалните медии. Ако не сте създали имейл списъци на клиентите си, няма начин да ги ангажирате, ако дадена платформа излезе от мода или се загуби усещането за автентичност.
Създавайте смислени връзки и отваряйте още канали за продажби.
Всеки трети респодент споделя, че твърде много споносорирано съдържание подкопава доверието му в инфлуенсъра. За марки и личности, които разчитат на такива публикации, това може да е проблем, ето защо отговорът е в изграждането на екосистема от канали (имейл, текстови съобщения, директни съобщения и др.), така че споносрираните публикации стават по-малко необходими.

Контролирайте разговора извън социалните мрежи.
Да се мести една аудитория в различни точки на комуникационната ви екосистема звучи чудесно, но на практика как се постига? Зависи от възрастовата група – в проучването респондентите между 16 и 24 години класират текстовите съобщения (SMS маркетинг) като най-важния начин, извън социалните мрежи, по който инфлуенсърите могат до достигнат до тях, следвани от блог постове и имейли. Следващата група – 25-34 години – класират на първо място блог публикации, докато милениалите, поколението Х и бумърите предпочитат имейли. Ето защо интелигентна маркетингова стратегия би включвала използването на всички канали, които са на разположение, за да създадете различни точки на контакт.
Разчитайте на ревюта, инструкции и мотивация.
Всеки втори разчита на ревюта при взимане на решение за покупка. Това е и най-простият начин инфлуенсърите да добавят стойност за последователите си, при условие, че предоставят непредубедени отзиви. Изключение са само жените от поколението Z, които искат да получават конкретни инструкции за употреба и мотивационни публикации.

Ако вече работите с инфлуенсъри за популяризиране на продукт обмислете акцент върху ревюта, вместо само спонсорирани публикации. Дайте свобода на инфлуенсърите да представят откровен поглед към продукта, като внимателно обмислят плюсовете и минусите на своята аудитория. А ако нямате възможност за работа с инфлуенсъри, превърнете клиентите си в инфлуенсъри – използвайте отзивите и опита им в социалните мрежи, като ги поканите да оставят рецензията си.

Инфлуенсърите не бива да бягат от минусите.
За инфлуенсърите резултатите от проучването подчертават значението на безпристрастността на ревютата, които правят. Понякога марките могат да не разбират защо включват не само плюсове, но и минуси за даден продукт, но е важно да градят аудиторията си на основата на честност и автентичност, за да задълбочават доверието към себе си.
Публикувайте поне по един път на ден, но в различни канали.
Изисква се голям опит, за да давате на потребителите това, което те искат, без да ги затрупвате с информация. Но, въпреки че респондентите изразяват скептицизъм по отношение на спонсорираните публикации, в същото време те искат инфлуенсърите да бъдат на линия за тях във всеки момент. Всеки втори иска съдържание по един път на ден, а всеки трети по няколко пъти на ден. Разбира се не всички публикации трябва да се правят в един канал, разнообразявайте подходите си, за да достигате конкретни хора с възможно най-голям шнас за покупка при възможно най-добре позиционирано споносорирано съдържание.