Как технологиите ще променят пътуванията в близкото бъдеще

До края на десетилетието туристическата индустрия ще е променена до неузнаваемост

от Redlink
Как технологиите ще променят пътуванията в близкото бъдеще

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Задграничните пътувания за уикенда, ски ваканциите и морските почивки в чужбина в момента са по-малко достъпни заради ограниченията за пътуване и противоепидемичните мерки в целия свят. Прогнозите са, че през 2020 ръстът на пътуванията ще е отрицателен, в границите на -50% до –61% в по-песимистичните сценарии за цикличността на пандемията. Експертите считат, че ще изминат най-малко 3 години докато броят на пътуванията достигне отново нивата от 2019 г. Когато отново започнем да пътуваме интензивно обаче, вероятно туристическата индустрия ще бъде различна. А до края на десетилетието тя вече може да бъде неузнаваема.

Пътуване в космоса или сред дивата природа

Елън Мъск и неговата програма Spase X обявиха старт на туристическите пътувания до Луната и в космоса през 2023, Ричард Брансън вече представи интериора на капсулата на Virgin Galactic за 90-минутни пътешествия в космоса, а Джеф Безос и неговата Blue Origin също дадоха своята заявка за скорошни космически екскурзии. Въпреки първите клиенти и големия интерес, туризмът в космоса едва ли ще стане масов и общодостъпен, поне през следващите 10 години, смятат специалистите. Може да се очаква обаче относително непопулярни за обикновения турист дестинации да стават все по-посещавани. Скоростта на пътуването е основен фактор, когато оценяваме какви пътувания ще предприемат хората след 10 години. С все по-широкото навлизане на свръхзвуковите пътувания и развитието на хиперлуп влаковете ще се стимулират по-кратките почивки в по-далечни дестинации. Това ще бъде допълнително подпомогнато и с построяването на все повече нови летища в по-малки градове и от желанието на хората да се наслаждават на по-диви и недокоснати от цивилизацията гледки. Тази тенденция ще е от ключово значение за туризма в региона на Азия и Пасифика, където повечето дестинации обичайно са трудно достъпни или достигането до тях отнема много време. В резултат на подобряването на въздушната свързаност с отшумяването на пандемията се очаква ръст на пътуванията по въздух, особено на тези в региона на Азия и Пасифика.

Виртуалната реалност става стандарт при избора на дестинация

По данни на Euromonitor 46% от хората в света са настроени положително към виртуалните онлайн туристически изживявания. Футуролозите приемат, че VR (виртуалната реалност) неминуемо ще има важно място в туристическата индустрия в близкото бъдеще и са единодушни, че виртуалното посещение на дестинация преди покупка на пътуването до нея със сигурност ще се наложи като нов стандарт в бранша. Футуристът Трейси Фоллоус, основател на компанията за стратегически предвиждания Futuremade казва, че едва ли преди 2029, но на някакъв етап хората със сигурност ще имат VR ваканции, в които посещават избраната от тях дестинация и преживяват всичко там изцяло виртуално. Тя твърдо вярва, че виртуалната реалност ще е ключов фактор при избор на дестинация за почивка до десетилетие. „VR се използва за тестване на различни изживявания, а кое изживяване може да е по-важно за хората от скъпа ваканция?“ пита тя. „Може би ще посетиш дестинацията само за няколко часа, само за да усетиш тръпката и да изживееш някои от гледките и звуците, които тя предлага и тогава да направиш резервация и покупка.“ Това ще е най-голямата промяна при избора на дестинации за пътувания и ваканции, смята Фолоус. Сигурна индикация в подкрепа на това са и вече появилите се виртуални пътувания по време на карантината, като това на Островите Фаро – автономен архипелаг в Атлантическия Океан под юрисдикцията на Дания.

По време на пандемията Островите Фаро са затворени за туризъм и като алтернатива предлагат възможност за виртуално посещение. Виртуалните посетители имат дистанционен контрол над местен жител, оборудван с Go-Pro камера и могат да направляват маршрута му и да му дават команди като „скочи“, „обърни се“, „тичай“, за да имат по-автентично преживяване при виртуалното си посещение на островите.Подобен подход за виртуален избор на място, където можеш да излееш натрупания стрес, се използва и в кампанията „Изглежда се нуждаееш от Исландия“.

Съществуват и мнения, че VR, но в комбинация с гласово търсене, ще е най-важният инструмент за избор на потребителите до 2029. С развитието на IoT (internet of things), на гласовите команди и все по-големия дял на гласовите търсения, те неминуемо ще се наложат като един от най-важните инструменти за избор на потребителите до 2029. Туроператорите вероятно ще се опитат да намерят най-добрия начин да се впишат в тези процеси и да бъдат на гребена на вълната на планирането на пътешествия. Очакванията са съвсем скоро хората да могат да използват гласово търсене и АR (добавена реалност), за да визуализират по-добре предстоящите изживявания на тяхното пътешествие още преди да го предприемат.

Изкуственият интелект навлиза и в туризма

Друга технология, която вероятно драматично ще промени процесите в туризма, е развитието на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение. Можем да очакваме все по-голяма автоматизация във всички аспекти на ваканциите и пътуванията, независимо дали става дума за етапа преди покупка или истинското изживяване на туристите. Вече се говори за управлявани от изкуствен интелект (AI) смарт хотелски стаи и VR турове до някои дестинации, така че няма да е пресилено да очакваме до 10 години малко или никакво участие на човешко общуване в процесите.
AI ще има все по-значима роля не само по отношение на оптимизиране на рекламата, но и по отношение на предлаганите продукти и услуги, съдържанието на уебсайтове и потребителското изживяване. С развитието на изкуствения интелект и машинното обучение, туристическите брандове не само ще могат да предлагат таргетирани персонализирани препоръки, напълно отговарящи на индивидуалните предпочитания на потребителя, но и да създават едно много по-реалистично преживяване при представянето на предложените дестинации по начин, който да наподобява вдъхновението за пътуване, което хората получават от разговор с приятели или познати. В свят, в който всяко място може да бъде детайлно проучено онлайн и изживяно виртуално още преди да си стигнал до него, ще има все по-малко и по-малко място за изненадата, очарованието от откритието и насладата от надхвърлянето на очакванията. Затова компании от типа на основаната от Таня Луна Surprise Industries, които организират събития и изживявания, които да изненадат потребителя, ще стават все по-популярни и ще бъдат източник на забавление и спонтанност в един процес, който иначе би станал почти напълно предвидим.

Екологичен отпечатък и технологична детоксикация


Друг фактор, който ще е от значение, е устойчивото развитие. Хората са напълно наясно с екологичния отпечатък на пътуванията си и за туристическия бизнес ще е задължително да действа отчитайки този фактор. Проучванията на Euromonitor показват, че докато 64% от потребителите в света имат желание да пътуват по устойчив начин и с минимална щета за природата, само 50% от туристическите компании имат намерение да се ангажират с мерки, свързани с намаляването на климатичните промени. TUI е първият туроператор, които започва да използва Boeing Dreamliner, който консумира 20% по-малко гориво в сравнение с други самолети. Компанията планира да има 17 Dreamliner-а до края на 2021, за да намали екологичния си отпечатък. Туристическите компании, които могат да бъдат в крак с потребителските нагласи и са възможно най-еко щадящи ще са тези, които ще преуспяват в бъдещето.
Има и друго, което експертите отбелязват: почивката през 2029, макар и хиперсвързана, ще трябва да ни предлага и възможност да се изключим и да се фокусираме върху релаксацията. Този тренд вече съществува и набира популярност с ваканциите, които предлагат „дигитална детоксикация“ в почти всяка страна по света. Някои експерти предвиждат истинска битка между желанието да сме онлайн и да споделяме всеки момент от нашите пътувания в социалните медии и нуждата от лично време и откъсване от дома и работата. Можем да очакваме все по-свързани ваканции: полети, при които наличието на wi-fi връзка е стандарт, хотели свързани с телефоните ни, но в същото време се заражда и противоположната тенденция за дигитален детокс и бум на отдалечените, изолирани дестинации, без достъп до интернет.
Туристическите брандове, които успяват през 2030 година, определено ще трябва да предлагат клиентско изживяване преливащо безпроблемно, гладко и неусетно от онлайн и виртуална реалност във физическия свят. Разбирането какво точно искат хората от пътуването и създаване на изживяване около това, ще е ключът за успеха в туристическата индустрия след 10 години.