До 40% от съдържанието на Meta е препоръчано от AI

Какво означава това за марките?

Текст: Елена Миланова от Redlink
До 40% от съдържанието на Meta е препоръчано от AI

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Meta направи отчет на приходите си за първото тримесечие, според който Facebook продължава да расте на всички пазари. Успоредно с това сподели и нова информация за препоръките за съдържание, базирани на изкуствен интелект, и как все повече разчита на машинно обучение, за да запълва потребителските емисии.

През юли миналата година Марк Зукъбърг сподели, че планира да удвои количеството препоръки от AI в потребителските емисии. На този етап около 15% от съдържанието, показвано на потребителите във Facebook, идваше чрез препоръки от AI, което беше „малко повече“ от това на Instagram.

Днес повече от 20% от съдържанието, показвано в емисиите на хората във Facebook, e препоръчано от AI система, а в Instagram AI препоръките достигат 40%. Това е голяма промяна, като се има предвид пазарното предимство на Meta.

Основното предизвикателство пред Meta е подходът към препоръчаното съдържание на TikTok, който се фокусира върху всяка отделна публикация, а не върху хората, с които потребителите са свързани. Това е основната разлика с това, което разбираме под „социални медии“ – TikTok е ориентиран към забавленията, той е развлекателна мрежа, а не социално приложение. В момента и Facebook и Instagram вече се движат в същата посока, като подчертават най-ефективното съдържание от различни тематични категории.

Какво означава това за марките?

Марките могат да си осигурят известно предимство, защото докато хората гледат повече съдържание във Facebook и Instagram, те публикуват по-малко собствено съдържание като лично споделяне (което се премества към лични съобщения). Това оставя повече място за най-доброто съдържание, за да се постигне по-голям обхват в приложенията на Meta. Негативът е, че намалява социалната ангажираност, вместо това фокусът пада по-ясно върху стойността на забавлението.

Oт всичко това следват и логични препоръки: фокус върху забавно съдържание, особено Reels (Meta казва, че Reels е отбелязал 24% увеличение на общото време, прекарано в Instagram) за по-голям обхват и фокус върху актуално и тематично съдържание спрямо конкретна аудитория.

Изкуственият интелект на Meta показва на потребителите все повече съдържание, от което е вероятно потребителите да се интересуват, което се базира на съдържанието, което е гледано най-много и с което хората прекарват повече време - постепенно социалната ангажираност намалява и тази тенденция изглежда трайна, а това е важно за стратегиите на марките в социалните мрежи.