Бъдещето на алкохола

Стремежът към здравословен живот кара хората да пият по-малко алкохол или да търсят алтернативи с по-ниско алкохолно съдържание, но това не е цялата истина за бъдещето на алкохолната индустрия.

от Redlink
Бъдещето на алкохола

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Алкохолната индустрия претърпява значителна трансформация, защото предпочитанията на потребителите се развиват към по-здравословни алтернативи. Разбирането на тези променящи се потребителски изисквания е от решаващо значение за адаптиране на маркетинговите и иновационни стратегии, така че да могат да отключат нови пътища за растеж.

В последните години нова тенденция заема централно място: напитки с ниско съдържание или без алкохол. Половината от възрастното население на Обединеното кралство е купило продукт без/ниско съдържание на алкохол и IWSR прогнозира, че обемът ще нарасне с +8% между 2021 г. и 2025 г., в сравнение с обичайния ръст на обема на алкохола от +0,7% през същия период.

Това е тенденция, която нараства повсеместно. Напитката след работа, ритуал за много професионалисти, вече не е синоним на алкохолни напитки и компаниите се опитват да намерят дейности за общуване без алкохола като централен компонент. Същото важи и за социалните събирания с приятели. Редът по подразбиране се променя, като все повече хора търсят алтернативни възможности.

Това отчасти се дължи на факта, че вредните ефекти на алкохола вече са добре осъзнати. Поколението Z е най-наясно с това и консумира 20% по-малко алкохол на глава от населението от милениълите. Това е съчетано с нарастваща глобална тенденция за по-загрижени за здравето си потребители - 80% от гражданите на света казват, че искат да направят повече, за да се грижат за своето психическо и физическо благополучие

Въпреки нарастването на опциите за никакво или ниско алкохолно съдържание, способността на алкохола да улеснява връзката, бягството от реалността и празнуването на всякакви поводи остава дълбоко вкоренена в човешкото общество. При GenZ намаленото количество употребяван алкохол върви с нарастваща употреба на наркотични вещества, като статистиката отчита най-високите нива на употреба на марихуана и халюциногени от 1988 година насам. Тоест младите хора също търсят пътища за бягство. Това отворя врати и за алкохолната индустрия.

Инвестициите не трябва да бъдат насочени единствено към алтернативи с ниско съдържание и без алкохол, но и към разработване и подобряване на продукти, които могат да осигурят ползите от алкохола без негативите. Най-иновативните компании вече правят това, работейки в няколко посоки:

Алкохолни напитки, подобряващи настроението: това ново поколение напитки е предназначено да промени състоянието на мозъка, като въздейства върху същата област като алкохола – GABA рецепторите. Те са изработени с активни растителни съставки, всяка внимателно подбрана заради свойствата си за подобряване на настроението, предлагайки опита и социалните аспекти на пиенето. Компании като Three Spirit и SENTIA вече пускат тези продукти на пазара, но има допълнителни възможности за иновации за включване на тези подобрители на настроението в нискоалкохолни версии на напитки.

Алкохолни напитки с допълнителни ползи: Компаниите могат да интегрират нови категории продукти, като например добавки за хидратиране, които противодействат на дехидратиращите ефекти на алкохола. Възможност дава и най-новата тенденция за здравословна диета ориентирана към чревната флора, като в напитките може да се включат суперхрани, билки или други съставки, подобряващи здравето. Например водка с женшен или джин с куркума.

Синтетичен алкохол: Истинската промяна в алкохолния бизнес може би се казва Alcarelle – синтетична форма на алкохол, която може да осигури същите ефекти без отрицателни последици за здравето. В момента веществото се проучва от стартиращи фирми в Лондон и има за цел да завърши тестването за безопасност на храните в САЩ до средата на 2026 г. Компаниите, които искат да бъдат в челните редици на алкохолната революция трябва да намерят начин максимално бързо да лицензират тази съставка в GABA лабораториите.