5-те потребителски тенденции през 2024 според Diageo

Възхода на неохедонизма, повишения фокус върху емоционалното благополучие и манията по нововъзникващите технологии са сред тенденциите, които ще определят как потребителите ще харчат парите си през 2024

от Redlink
5-те потребителски тенденции през 2024 според Diageo

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Алкохолния гигант Diageo, производител на Johnnie Walker, Smirnoff, Gordon's и Guinness, представи първият си глобален доклад Distilled: A Diageo Foresight Report, предлагащ поглед върху потребителските тенденции за 2024 г. по целия свят ."Distilled" е създаден от "Foresight System" на Diageo, дигитален инструмент за данни и прозрения, разработен от Diageo и нейните партньори, който следи и проследява глобалните разговори от уеб източници и социални медийни платформи. Това включва разговори на английски, китайски мандарин и испански език в социалните медии, YouTube, телевизията, онлайн форумите и дигиталните медии. Данните, представени в доклада, проследяват разговорите между юли 2021 г. и юни 2023 г. Всички посочени процентни темпове на растеж отразяват увеличение на разговорите между периодите от юли 2021 г. до юни 2022 г. и юли 2022 г. до юни 2023 г.

Комбинирайки задълбочен количествен анализ от последните две години с експертни прогнози за поведението на потребителите през следващата година, докладът на Diageo е интересен и полезен за брандовете от всички региони и индустрии, които искат да разберат по-добре настоящите нагласи на потребителите и да се ориентират в бъдещето.


Докладът очертава пет глобални тенденции, които оформят поведението на потребителите през 2024г. Това са:


1. Неохедонизъм:

Потребителите прегръщат неохедонизма и търсят "смислени преживявания, а не показни прояви на богатство", казва Diageo. Тази тенденция ни приканва да преосмислим удоволствието, превръщайки го от мимолетно преследване на екстравагантност в устойчиво оценяване на настоящия момент.
В анкета на Experian, поколението Z и милениалите заявяват, че предпочитат да харчат пари за преживявания като концерти и пътувания, вместо да спестяват за пенсиониране, а турнета като Eras на Тейлър Суифт стимулират разходите и оформят икономиката на преживяванията. Други примери, които Diageo дава в доклада си, включват временно появяващи се барове и художествени изложби за цялостно преживяване.
Потребителите търсят моменти на ежедневна наслада. Това може да включва уникални продукти и преживявания, алтернативни пространства за социализиране, които обогатяват. Разговорите около тенденцията достигнат 1,4 милиона, което е с 39% повече на годишна база.


2. Betterment Brands: терминът на Diageo за желанието да видим марките да правят добро в света

Разговорите на потребителите показват, че те са все по-екологични, стават все по-наясно с екологичното и социалното въздействие на техния избор и осъзнават въздействието, което техните покупки оказват върху околната среда и искат да подкрепят бизнеса, който "приема устойчивостта и отговорността като основни ценности, предлагайки потребление без вина.“ Въпреки че не е ново явление, значението му не може да бъде омаловажавано, като потребителите все повече (+ 44%) търсят начини да приведат решенията си за покупка в съответствие със своите ценности.
Докладът установява, че 81% от хората смятат, че социалните медии са увеличили натиска върху бизнеса по отношение на екологичната, социалната и управленската отчетност. Освен това 63% от потребителите смятат, че високите цени са основната пречка за приемането на устойчивостта. Социалният шум около подобряването на марката е довел до 5,6 милиона разговора, което е с 44% повече на годишна база.
Гледайки напред, Diageo препоръчва на марките да търсят начини да помогнат на потребителите да преодолеят пропастта между това, което казват - марки, които приемат устойчивостта и отговорността като основни ценности - и препятствията по пътя на вземане на устойчив избор за покупка, като цена, наличност и цялостно изживяване.

3. Съзнателно благополучие:

От икономически натиск до екологични предизвикателства, нашият забързан и взаимосвързан свят кара потребителите да се изправят пред "безпрецедентен набор от стресови фактори", се казва в доклада на Diageo. "Моментите на спокойствие и релаксация са се превърнали в редки съкровища." Докладът проследява 4,3 милиона свързани разговора в социалните медии, което е 30% увеличение на годишна база и над 2,7 милиона дискусии в световен мащаб за любовта към себе си (+ 40%). Подтенденциите в тази категория включват убежища у дома и близо до дома, любов към себе си, социални събития, които се случват с по-бавни темпове и интерес към многофункционални продукти, които добавят ползи, свързани с благосъстоянието. Северна Америка отбелязва 18% ръст на свързаните разговори в социалните медии, докато Азиатско-тихоокеанският регион отбелязва 65% ръст.
В проучване, проведено сред повече от 24 000 души в 31 държави, Ipsos установява, че 78% от анкетираните заявяват, че психичното им здраве е също толкова важно, колкото и физическото. В резултат на това повече хора включват спа-подобни процедури, йога и медитация в ежедневието си у дома, изпробват дигитални детоксикации и се свързват със съседите си, пише Diageo.
Това се подхранва и от начина, по който потребителите избират продукти, казва Diageo, избирайки ги за подобряващи настроението и психическото благосъстояние свойства, както и хранителни ползи. Например хората избират безалкохолни напитки като билкови "моктейли". Те също така купуват повече хранителни добавки и функционални храни, известни с по-широките си ползи за здравето извън хранителните си стойности, като семена от чиа, боровинки и сьомга.


4. Разширяване на реалността:

Докладът посочва нарастващия интерес около метавселената и добавената реалност, отчитайки 94% увеличение на годишна база на разговорите в социалните медии, свързани с технологиите, както и включително 134% увеличение на дискусиите за взаимоотношенията, базирани на AI - най-бързо развиващата се микротенденция, идентифицирана в доклада. Тенденцията, която Diageo идентифицира като разширяваща се реалност, възлиза на общо 4,6 милиона. Популярните подтеми включват дигитални пазари, използване на AI, цифрово изкуство и изцяло VR събития, които революционизират начина, по който потребителите възприемат и взаимодействат с реалността. Виртуалната и добавената реалност променят начина, по който хората общуват с другите, създавайки "фи-гитално" пространство, "където онлайн връзките са толкова автентични и смислени, колкото и личните взаимодействия", казва Diageo. AI все повече се просмуква и в живота на хората.
Всичко това оформя начина, по който хората се ангажират с марките. Хората използват VR и AR, за да изпробват дрехите, преди да ги купят или да си представят как биха изглеждали новите мебели в домовете им и получават персонализирани препоръки за пазаруване, генерирани от AI.
"Потребителите ще бъдат нащрек за персонализирани, потапящи продуктови витрини, които имитират пазаруването в магазина", казва Diageo. "Електронната търговия ще трябва да претърпи виртуална трансформация, за да отговори на желанията на потребителите за по-голямо удовлетворение от онлайн пазаруването".


5. Колективна принадлежност: Хората се свързват заради споделени интереси

Хората все повече копнеят за колективна принадлежност "в отговор на провокативни заглавия и полемични дебати", се казва в доклада на Diageo. Докладът разкрива 28,7 милиона споменавания на темата в световен мащаб (+41%), което я прави най-обсъжданата тенденция, включително 42% увеличение на разговорите около насърчаването на приобщаващи култури.
Потребителите все повече търсят пространства за връзка със съмишленици, което води до разпространението на нишови общности както онлайн, така и офлайн, където те могат да се свързват чрез споделени интереси, независимо от произхода и географските райони.
За марките това им дава възможности да се ангажират с феновете си, като например чрез предложения валидни за ограничено време и използване на знаменитости като посланици на марката, казват Diageo.
Марк Сандис, главен директор по иновациите в Diageo, коментира: "За да бъдат напредничави в мисленето и действията си, марките не трябва да се страхуват да погледнат отвъд собствените си стени. Тенденциите, представени в "Distilled", подчертават необходимостта марките да приемат промяната, да преосмислят стратегиите си и да останат гъвкави в отговор на променящите се нужди на потребителите, които ставатосновен инструмент за марките, планиращи бъдещи иновации. "