След пандемията потребителите искат здраве и уелнес на приемлива цена

2/3 от купувачите имат проактивен подход към здравето и здравословния си начин на живот, но не всички го правят по еднакъв начин

от Redlink
След пандемията потребителите искат здраве и уелнес на приемлива цена

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Две трети от потребителите, участвали в онлайн проучване на Acosta, проведено през май 2021, възприемат проактивен подход към здравето и здравословния си начин на живот в резултат от пандемията, но въпреки силната мотивация 33% смятат, че цената на храната за една здравословна диета е висока и това е пречка пред намеренията им.

COVID-19-ускорението на нагласите за здравословен живот обаче е факт и сега е моментът търговците да предлагат здравни и уелнес решения на по-ниски цени с предоставяне на остъпки, програми за лоялност или оптимизиране на етикетирането на продуктите и нови услуги.

Приоритетите на потребителите както никога са насочени към здравето им и марките могат да разширят значително продажбите, ако се фокусират върху нуждите на клиентите си.

Резултатите от проучването на Acosta (глобален доставчик на интегрирани продажби и маркетингови услуги в индустрията на потребителски опаковани стоки (CPG)), обобщени в доклада „COVID-19 повиши тенденциите в здравеопазването и здравето през последните години” хвърлят светлина върху най-новите тенденции в поведението на купувачите по отношение на здравето и здравословния им начин на живот в различни категории. Докладът анализира въздейстивето на панедемията върху приоритетите на купувачите и описва как индустрията и търговците на дребно могат да отговорят най-добре на изискванията в променящата се среда. Ето основните заключения:

Потребителските приоритети се разделят според 4 типа поведение:
2/3 от купувачите имат проактивен подход към здравето и здравословния си начин на живот, но не всички го правят по еднакъв начин. Установяват се 4 сегмента на поведение, които отразяват различните подходи на потребителите.

Сегмент „Активен“ включва 24% от потребителите. Те правят всичко възможно, за да живеят здравословно, включително се хранят правилно и спортуват редовно.

Сегмент „Балансиран“ включва 40% от потребителите, които не са вманиачени по здравето си, но взимат мерки за храненето си и правят упражнения.

Сегмент „Искам, но...“ са 30% от анкетираните, които искат да се грижат за здравето си, но изпитват трудност да останат мотивирани. Те предпочитат грижата за здравето им да се изразява в почивка, релаксация, контролни прегледи и много лекарства с рецепти.

Сегмент "Безгрижен" включва 6% от анкетираните потребители, които не се притесняват за здравето си и действат само когато възникне проблем.

Очертани бариери пред здравето и здравословния начин на живот.
Докато повечето потребители са мотивирани да останат здрави, разходите и хроничните заболявания създават пречки. 37% от потребителите казват, че разходите за здравно осигуряване са най-голямата бариера. 33% смятат, че цената за здравословно хранене е най-голямата бариера, а 33% споделят, че хронични заболявания им пречат да поддържат здравето си.

Какво всъщност е грижа за себе си?
На въпроса какво разбират под грижа за себе си, отговорите на потребителите са различни, като фокусът върху здравословното хранене се класира като най-предпочитан отговор (49%). 42% казват, че грижата за себе си означава медицински прегледи; 40% казват, че грижата за себе си е да правиш редовно упражнения; 36% разбират под грижа за себе си да отделят време за релаксация; 35% казват, че грижата за себе си означава да приемат витамини и добавки.

Търговците на дребно като ресурс на здравето.
Потребителите споделят, че предлагането на прясна храна и здравословни продукти са най-важните компоненти, за да може един търговец да е надежден ресурс за здравето им. 45% смятат, че най-важно за това е голямото разнообразие на пресни храни. 42% посочват като най-важно разнообразието на здравословни храни. 38% смятат че фармацевтични продукти за здраве без рецепта е най-важното нещо (оver the counter), а 34% наблягат върху предлагането на образователни и уелнес ресурси като най-важно.

Нарастващо търсене на здравни услуги от търговци на дребно.
Пазаруващите са все по-заинтересовани да използват допълнителни здравни услуги в супермаркета, където пазаруват. 83% от купувачите са правили или се интересуват от рутинни очни прегледи в магазина. 74% са опитвали на място или се интересуват от това как да приготвят здравословни ястия, а 72% биха искали да посетят клиника за рутинна грижа за незначителни медицински проблеми в магазина. 59% са опитвали или биха искали да посетят клиника за справяне с хронични състояния в магазина.