Седмица 33 – да живеят кабелните телевизии

Лятото е сезонът на кабелните телевизии. Това лято е различно и новините и публицистичните предавания остават начело в класациите.

от Redlink
Седмица 33 – да живеят кабелните телевизии

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Лятото е сезонът на кабелните телевизии. В месеците, в които по националните канали не се излъчват риалити формати или популярни сериали, изборът често е в полза на кабелните телевизии, по които може да се гледат интересни, забавни, неангажиращи предавания и филми или просто някой случаен епизод на „Приятели“ за осемнадесети път.

На пръв поглед това показва и справката за средноседмичния аудиторен дял на основните групи телевизии, където през последните три седмици The Sales House има сериозен ръст и достига малко над 9%. За същите три седмици намаляват дяловете на групата канали на бТВ, както и на тези на Нова телевизия.

Всъщност основната причина не е само в промяната на зрителските навици в полза на нишови канали. Такава промяна има, но нейното отражение не е толкова голямо. Обяснението за ръста на The Sales House е в добавянето на нови канали в пипълметричната система. Когато през май месец ГАРБ стана официалната пипълметрична система за целия телевизионен пазар, тя не измерваше част от каналите в групата на The Sales House. През 23-та седмица в ГАРБ са добавени Nick Jr., ID Xtra, Nicktoons и Eurosport. Именно последният от тези канали бележи най-голям ръст, като през последните три седмици увеличава дела си в пъти. Ръст има и ID Xtra, с много подходяща за сезона програма от криминални сериали.

Забавления и новини бележат това телевизионно лято. На първо място през седмица 33 е късният сериал на Нова телевизия, което е обяснимо с оглед изместването на гледаемостта към по-късните вечерни часове през лятото. Изобщо това лято е много по-телевизионно от обикновено, което личи по сравнението в рейтингите на топ предаванията от последните две седмици. Най-забележителни са ръстовете в рейтингите на бТВ Репортерите, Темата на Нова и Неделята на Нова – това обяснява и каква информация търсят зрителите – анализи и коментари на случващото се, след предложените промени от управляващата коалиция. Изглежда, че новините и публицистичните предавания скоро няма да отстъпят от челните позиции.