Психически фитнес – задължителен колкото другия

Психическото здраве бързо се превърна в публично призната – и дори очаквана – част от общата представа за атлетичност.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Novak Djokovic hugs Daniil Medvedev, courtesy of US Open. Photo by Garrett Ellwood USTA Снимка: Novak Djokovic hugs Daniil Medvedev, courtesy of US Open. Photo by Garrett Ellwood USTA

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Спортът и физическото натоварване все по-често включват и психически фитнес, който отразява повишеното внимание към емоционалното здраве, особено след пандемията.

Откритото първенство по тенис на САЩ US Open обяви план за предлагане на услуги за психично здраве на спортистите от август тази година. В допълнение към стандартните здравни и медицински услуги, участниците в турнира в Ню Йорк ще имат достъп до консултации и „тихи стаи“. Професионалистите в областта на психичното здраве са привлечени да съдействат в резултат на стреса на спортистите поради пандемията COVID-19, казва за CNN директорът на турнира и изпълнителен директор на Тенис асоциацията на САЩ Стейси Аластър.

Apple, които през последните години значително увеличиха своите предложения с апликации за физическа активност, обявиха през септември, че разработват технология, която ще помогне за диагностициране на депресия и нарушения на когнитивните функции. Калифорнийският университет, Лос Анджелис и фармацевтичната компания Biogen. Inc си партнират и допринасят за изследванията за това следващо попълнение в здравното портфолио на Apple.

Fitbit пусна актуализирани фитнес тракери през август, които показват колко физически и психически подготвени са потребителите да поемат различни натоварвания през различните части на деня: включително тренировки. Компанията, която постигна успех чрез фокусиране върху индивидуалната физическа подготовка, сега дава приоритет на психичното здраве като част от общата рамка за физически и психически баланс: показателно за вниманието на потребителите към психичното здраве. Изпълнителният директор Джеймс Парк казва, че компанията е разгледала отблизо как приложението може да поддържа по-добре психичното здраве, вдъхновявайки тези промени в проследяването на показателите на потребителите. Актуализацията предлага адаптирани и персонализирани предложения към потребителите, които им помагат да дадат приоритет на намаляване на стреса и психичното здраве, в допълнение към физическото им укрепване.

През февруари платформата за емоционален фитнес Coa стартира първия обществен фитнес за психично здраве, насърчавайки потребителите да „третират психическото укрепване като ходене на фитнес“. Съоснователят Alexa Майер казва пред Wunderman Thompson Intelligence, че вярва, че „революцията в укрепване на психическото здраве ще бъде толкова голяма или дори по-голяма от революцията в укрепване на физическото здраве“. Компанията разработва класове за активно справяне с нарушения в психичното здраве, чувството на стрес, тревожност или общо безпокойство. „Как изглежда емоционалната лицева опора? Във всеки етап на психическия фитнес ние вземаме някаква сложна психологическа концепция и създаваме наистина действаща промяна около нея “, обяснява съоснователят д-р Емили Анхалт.

Психичното и физическото здраве се припокриват по-безпроблемно от всякога в представите на обществото. Тези приложения и общото отношение към психичното здраве показват, че емоционалната годност все повече се разглежда като неразделна част от физическата годност и общото човешко благосъстояние. Това обаче не е откритие на нашето време – още Платон говори за идеала „калокагатия“ – хармонично съчетание на физическа и нравствена красота. Но, както се знае, новото не рядко е добре забравено старо.