Политическата телевизионна есен като футболен шампионат

Политическите теми по телевизията приличат на големите футболни турнири – БНТ увеличава най-силно аудиторията си, а големите имена привличат най-голямото внимание.

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Политическата телевизионна есен като футболен шампионат

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

След спортното лято, в което едно след друго се проведоха две големи спортни събития – eвропейското по футбол и oлимпиадата, есента в България беше политическа. Спортните събития по традиция се излъчват по Българска национална телевизия и в годините с такива турнири гледаемостта на БНТ е много над обичайната. От предишното Евро БНТ разделя правата с групата на Нова телевизия, но въпреки това рейтингите на националната телевизия през лятото са доста високи.

Идентична е картината и през есента – политическите събития и поредицата от избори – два парламентарни, два президентски – увеличават аудиторията и рейтингите на БНТ до необичайно високи нива, като именно националната телевизия държи първенството за най-висок рейтинг на политическо предаване с излъчването на дебата между двамата кандидат-президенти преди втория тур на изборите.

От класацията се вижда, че никоe друго предаване в ефира на БНТ няма дори близки до дебата резултати, като все пак най-познатите на зрителите предавания като „Още от деня“, „Референдум“ и „Панорама“ имат добри рейтинги, докато специалните включвания около изборите са се представели много по-слабо, отколкото идентичните програми по другите две големи телевизии.

Разгледани като отделни предавания се вижда, че „Панорама“ има устойчива зрителска аудитория и най-малко девиации в рейтингите.

По време на изборния сезон бТВ има две еднакво силни предавания и това са „Лице в лице“ и „120 минути“. И двете са предавания с гости и съответно рейтингите им зависят до голяма степен и от това дали гостите са интересни.

Рейтингите на предаването „Лице в лице“ веднага потвърждават хипотезата, че гостите определят рейтингите. Интересът е засилен около и след вторите избори, когато вече стана вероятно назначаването на редовен кабинет, като рекордно висок рейтинг има предаването в деня след изборите, на 15 ноември, когато гости са Асен Василев и Тома Биков.

При предаването „120 минути“ напротив се вижда, че рейтингите са високи около първия тур на президентските избори. Специалните предавания на бТВ за изборите и балотажа се представят много добре и имат по-голям интерес от новините в съответните дни.

При Нова телевизия има разлика – най-гледаните политически предавания са тези, които са непосредствено за самите избори, докато коментарните „На фокус“ и „Пресечна точка“ нямат толкова високи рейтинги, колкото конкурентите им в бТВ.

Подобна зависимост се вижда и при предаванията на Нова около изборите. На 14 ноември например не е имало редовната емисия новини, а само специална програма и тя има доста по-висок рейтинг от новините на 21-ви ноември, когато е другия изборен ден. Очевидно специализираните тематични предавания успяват да привлекат интереса на зрителите.

В анализа на рейтингите по седмици се вижда, че рейтингите на предаванията с гости са право пропорционални на популярността на поканения – Ицо Хазарта има по-висок рейтинг от Бойко Борисов, голям интерес има и към гости като Мая Манолова, Асен Василев и Тома Биков. По подобен начин в квалификациите за футболните първенства рейтингите са зависими от популярността на отбора и могат да достигнат доста добри нива на интерес. Телевизията е масова медия и това се очаква от нея – зрелища.