В Бургас стартира 24-то издание на ФАРА

Най-големият форум на комуникационната индустрия в България се провежда от 6 до 8 юни 2024 г.

от Redlink
В Бургас стартира 24-то издание на ФАРА

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

С оценяване на комуникационни кампании, участващи в конкурсната програма, започна ФАРА’24 – двадесет и четвъртото издание на най-големия и престижен форум на комуникационната индустрия в България. Събитието се провежда от 6 до 8 юни 2024 г. в Международен конгресен център Бургас и представя най-добрите примери от българската комуникационна индустрия. С динамична програма от лекции и конкурсна част в рамките на три дни Фестивалът събира заедно рекламната общност благодарение на силната подкрепа от Нова Броадкастинг Груп и Нетинфо. Община Бургас е официален партньор на ФАРА’24.


„ФАРА се променя и все повече се превръща в пространство, което изследва творчеството във всичките му измерения“, с тези думи Чавдар Кенаров, председател на Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА), откри фестивала. „Нивото на един конкурс се измерва с нивото на журито, а ФАРА 2024 се гордее от блестяща селекция от доказани специалисти, както в творческия, така и в медийния конкурс. Те правят ФАРА наистина стойностен фестивал“, допълни той.

В първия ден от Фестивала бяха представени участниците в категории Медийна кампания на Медийния и категория Кампания на Творческия конкурс, оценявани на живо от професионалистите в журито.

В рамките на лекционната програма за умението на слушане, комуникация и дизайн говори на Sven Ingmar Thies. Авторът и графичен дизайнер показва как преподаването може да функционира, какво можем да научим от други култури и как слушането може да се използва съзнателно. Как това може да бъде приложено в ежедневната дизайнерска практика и как води до равностойно сътрудничество между всички участници.

Patrizia Boglione – бранд стратег, изследващ тенденциите и дизайнер на творческо образование, представена от изпълнителен директор на Art Directors Club of Europe - Mercè Segú, запозна българската публика с основните креативни тенденции, сред които връщане към корените на бранда, практичен реализъм, преоткриване на човешката уникалност и други. “Creativity Trend Report” може да бъда разгледан в детайли на https://www.adceurope.org/trend-report-2023/

Финал на програмата за деня даде Любомир Сергеев с разговор за значимостта на крафта за правилна комуникация. Любомир е фотограф, дигитален артист, режисьор и продуцент с близо 30 години опит в областта на рекламата.
„В тон с новата светлина на ФАРА исках да отговоря или по-скоро да задам въпроса „И Кой рече: да биде светлина!“, сподели Любомир, „Това, което води нас като индустрия датира от страшно много време, но кой може да каже кое е правилно, когато става дума за фотография или крафт – илюстрация, операторска или режисьорска работа? Кой решава кое е правилното в нашата индустрия? Някои ще кажат, че това са хората, които следят цифрите или клиентите, но действителността е, че не този, който плаща е същия като този, който поръчва музиката. Музиката се поръчва от този, който може да я свири. Пътят към потребителите минава през сърцето, а сърцето се докосва от изкуство, а не цифри“, заключи Любомир.

На 6 юни, в рамките на ФАРА 2024, беше открита специална изложба на рекламна и продуктова фотография. Изложбата под надслов „Рекламата на фокус“ представя работата на български фотографи – доказани професионалисти, практикуващи както в страната, така и с многобройни международни изяви и отличия за работата си. Изложбата се организира от БАКА с подкрепата на Община Бургас. Експозицията беше открита от Чавдар Кенаров, основател и творчески директор на Noble Graphics, председател на БАКА и член на Борда на Art Directors Club of Europe, и ще може да бъде разгледана до 6 юли в пространството пред Културен дом-НХК на площад Тройката.