Татуирай се. Спаси живот

Безплатната татуировка OptInk служи като подписано лично намерение на човека да дари своите органи.

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В Германия 84% от хората подкрепят донорството на органи, но само 0,001% всъщност стават донори на органи. Това несъответствие води до създаването на платформата OptInk. Създадена от Junge Helden със съдействието на McCann, тя обяснява проблема кратко и ясно – 10 000 човека в Германия имат нужда от донори, 1 000 от тях умират всяка година без да дочакат жизненоважната операция. Проблемът не е в липса на желаещи, а в сложната процедура и концепцията е проста: отличителна, безплатна татуировка сигнализира за желанието на индивида органите и тъканите му да бъдат дарени след смъртта. Слоганът на платформата е: „Татуирай се. Спаси живот.“

Германското законодателство понастоящем изисква изрично съгласие за донорство на органи, обикновено чрез донорска карта, предварителна директива за здравни грижи или друга писмена декларация, докато лицето е живо. Без изрично предварително съгласие, решението се взема от роднините на донора, което води до по-малко дарения на органи, отколкото са необходими. OptInk се справя с този проблем, като предлага видим символ на намерението за дарение.

View this post on Instagram

A post shared by Junge Helden e.V. (@junge_helden)

Тъй като участващите в инициативата ателиета за татуировки прилагат OptInk безплатно, символът е изработен така, че да бъде бърз и лесен за рисуване с мастило. Състои се от два свързани полукръга и пълен кръг, геометричният дизайн представя донорството на органи като увековечаване на живота, като същевременно образува буквите „O“ и „D“ за „донор на органи“.

Въпреки че татуировките OptInk нямат правна валидност, те ясно означават намерението на индивида да дари своите органи и тъкани. Докато OptInk набира скорост, Junge Helden си сътрудничи с медицинската общност, за да подобри разпознаването и приемането.

Най-важната роля на татуировката трябва да бъде насърчаването на открит диалог с членовете на семейството и да служи като напомняне за нечие решение. Като се има предвид, че една четвърт от германското население вече има татуировки, бариерата пред получаването на друга може да е достатъчно ниска, за да повиши значително процента на донорите на органи в цялата страна.