Силен финал на есенния телевизионен сезон

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Силен финал на есенния телевизионен сезон

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Създателите и участниците от всички риалити формати и сериали по бТВ и Нова телевизия могат да се поздравят с успех тази есен – продукциите им приключват декември с много високи рейтинги и дял на аудиторията, като нито едно предаване в прайм тайма не е разочаровало зрителите и не е влошило резултатите си.

Повишената гледаемост и фактът, че хората са ограничени в излизанията и развлеченията си със сигурност е фактор за високите резултати. Това обаче в никакъв случай не е основната причина. Изборът на зрителите като разнообразие от канали и предавания е достатъчно голям и фактът, че са останали верни месеци наред на едни и същи предавания показва, че е намерена работеща формула. Това се подкрепя и от данните за аудиторен дял, който е една трета от зрителите за всички предавания – тоест всеки трети от гледащите телевизия в този часови пояс, е предпочел дадената програма.

Забавления, състезателен дух, познати и обичани актьори и водещи и развлечение за цялото семейство – това накратко е обяснението за силния финал на сезона. Проучванията показват, че в тази неспокойна година зрителите са предпочели да гледат вече познати ТВ програми, за да не се стресират с нова информация и да запазят чувство на нормалност от познатите сюжети. У нас няма подобни изследвания, но няма причини да не се отчетат такива нужди и у българския зрител, не по-малко стресиран от всеки друг по света.

Фермата е абсолютният лидер в края на есенния сезон. Финълът на предаването има почти двойно по-висок рейтинг от средния за сезона, което значи, че със сигурност е привлякъл и зрители, които не са проследили предишните епизоди. Много по-дълго е и времето, прекарано пред екрана в последната вечер на 12 декември, но това е обяснимо за предаване със състезателен характер и парична награда. Привличането на зрители пред екрана се дължи не само на интригата в самото предаване и анонсите в бТВ, но и на голямата подкрепа в диджитъл и други медийни канали, помагащи допълнително да се достигне до зрителите и да се възбуди интерес.

Игри на волята също има много силен финал, увенчаващ и един много силен сезон. Форматът има постоянна лоялна аудитория, която почти не е намаляла след старта на сезона, което значи, че състезанието е било на ниво да запази интерес през цялото време.

Маскираният певец показва един възходящ тренд, с по-слаби резултати в началото и по-голям интерес към края. Същата тенденция се вижда и в продължителността на гледане на формата. Това вероятно е обяснимо за риалити с елиминации, където постепенно остават по-силните участници.

Подобна динамика има и Мастършеф, където стартът е с по-ниски рейтинги, но постепенно аудиторията се увеличава. Това също се определя от участниците, както и от отразяването на предаването и случващото се в него.

Сериалът Откраднат живот има различна логика от тази на риалити форматите, тъй като при него последният епизод няма чак толкова голяма тежест. Това се вижда и в рейтингите, които са еднакво високи през по-голямата част от излъчванията.

Малък ръст от епизод на епизод има при All Inclusive, комедия предполагаща възможност за нови зрители във всеки един момент.

Много добре се представя в първия си сезон сериалът Братя, който постепенно е натрупал аудитория и завършва с рейтинги по-високи от първоначалните.