Седмица 47 – реваншът на БНТ

Седмицата между 21 и 27 ноември най-после се изравнява по средноседмичти рейтинги с тази от предишната година.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 47 – реваншът на БНТ

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Седмицата между 21 и 27 ноември най-после се изравнява по средноседмичти рейтинги с тази от предишната година. Причината е една и тя е започналото световно първенство по футбол.

Това личи от пръв поглед в подреждането на топ предаванията. БНТ присъства с девет предавания в класацията на първите 25 програми за зрители между 18 и 49 години. Това се случва само при подобни големи спортни събития. В очакване на футболните срещи дори емисията вечерни новини на БНТ е успяла да постигне рейтинг, с който да се изкачи до седмо място.

Въпреки безспорната популярност на футбола, все пак на първите три места са „Игри на волята“, „Черешката на тортата“ и „Фермата“.

За всички зрители над 4 години футболът е по-назад в предпочитанията и на първите места са традиционно най-гледаните за сезона предавания, включително и „Стани богат“, като силните участници в състезанието в последните седмици увеличават рейтингите на телевизионната игра до тези на предаванията в най-гледаното вечерно време.

Началото на футболното първенство в Катар бележи различни и силно неравномерни рейтинги за срещите от първия кръг. Излъчванията са поделени между групата на Нова и БНТ и мачовете се излъчват по няколко телевизии едновременно, като на схемата рейтингите им са сумирани за съответната среща. В тази фаза личи добре кои са любимите отбори на българските запалянковци. Традиционно отборите на Хърватия, Германия, Франция, Дания, Бразилия и още няколко генерират много по-голям интерес. Значение има и телевизията, по която се излъчват мачовете, като включването на Нова телевизия в схемата веднага увеличава интереса и всъщност най-високия рейтинг след откриването, в един телевизионен канал, е за мача „Аржентина-Мексико“, излъчван по Нова телевизия.