Седмица 38 – два отворени въпроса

Два въпроса от програмирането на новия сезон остават отворени.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 38 – два отворени въпроса

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 19-25 септември растат спрямо предишните седмици, но са малко под миналогодишните. Един от факторите за това е, че миналата година поведението на хората все още се опредаляше и от промените в епидемиологичната обстановка, а в момента ситуацията е спокойна.

В подреждането на топ програмите за всички зрители над 4 години няма изненади. На първите места са предавания на бТВ – турският сериал, новините и излъчваното в същия часови пояс предаване „Защо, господин министър?“ с гост министърът на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев. Следва „Гласът на България“ и „Фермата“. За зрителите между 18 и 49 години подреждането е доста различно и при тях на първите места са предавания на Нова телевизия – „Игри на волята“, „С река на сърцето“, Братя“.

В България предстоят избори и до тях остава една седмица. В предишните предизборни периоди – а такива в последната година имахме няколко – се забелязваше отчетлив интерес към новините и публицистичните предавания, които заемаха високи позиции в класацията на топ програмите. Сега очевидно не е така. Доколкото публицистика или новини извън централната емисия са сред топ 25 програми, то те са в долната половина.

Динамиката на рейтингите на сезонните предавания показва, че „Игри на волята“ е абсолютният печеливш за зрителите 18-49 години, като средният му рейтинг расте от седмица за седмица. Същата положителна тенденция има и за сериала „Мен не ме мислете“ по бТВ, както и за „Фермата“.

Два въпроса от програмирането на новия сезон остават отворени. Първият е за предаванията в ранните вечерни часове, преди централните новини. В този часови пояс бТВ излъчват много успешно „Стани богат“ с рейтинги, които го позиционират сред топ предаванията. Нова телевизия смениха „Семейни войни“ и в същия час излъчват „Голямото преследване“ – предаване, което очевидно е замислено като пряк конкурент на „Стани богат“. За аудиторията 18-49 години се вижда, че предаването по Нова се гледа малко повече. За цялата аудитория над 4 години „Стани богат“ е в топ 10 най-гледани предавания, а конкурентът му е на предпоследно място в топ програмите. В часовете, в които се излъчват двете предавания, много от работещите хора още не са се прибрали, така че по-широкият профил аудитория е показателен.

Вторият подобен дублаж на предавания е в неделя вечер, когато двете телевизии излъчват „Гласът на България“ по бТВ – предаване с дълга история на успех и „Звездите в нас“ – новият музикален формат по Нова телевизия. И за двете следени таргет групи „Гласът на България“ е предпочитаното предаване, като за цялата аудитория разликата в рейтингите е видима, като „Звездите в нас“ не попада в топ 10 на предаванията за зрители 4+ години и е след най-силния за седмицата епизод на „Стани богат“.

Ясно е, че двете най-големи телевизии се борят да привлекат възможно най-голяма аудитория. Въпросът е дали вярното решение е да се дублират предаванията от един и същи жанр – така неминуемо се раздвоява вниманието на хората, които са фенове на точно този формат, а от друга страна няма алтернатива за онези зрители, които не искат да гледат точно такъв тип програма в дадения час. Развитието на сезона ще покаже какви ще са резултатите.