Седмица 28 - рейтинги и топ предавания

Късните часове са най-високо рейтинговото ТВ време. Какво гледат възрастните хора

от Redlink
Седмица 28 - рейтинги и топ предавания

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

През седмица 28 се наблюдават много близки средни стойности между 2019 и 2020 в рейтингите на така наречения „прайм тайм“ – най-предпочитаното и скъпо телевизионно време във вечерните часове. Пикът на гледаемост се измества все по-късно и в момента е около и след 22 часа. Това се дължи както на факта, че хората са навън до по-късно в този сезон, така и на сериалите и новините в късните часове.

Отново новини

След три седмици, в които начело на най-гледаните предавания бяха филми и сериали, новините отново са на първите позиции в класацията. Наред с вечерните емисии на Нова и бТВ, на първите места са и водещите заглавия на двете телевизии във вечерната програма – Черешката на тортата и турския сериал. В класацията на най-гледаните 25 програми са намерили място всички публицистични предавания, както и няколко от филмите, излъчвани уикенда.

Предпочитанията на зрителите над 60 години

Представата, че БНТ е телевизията на българските пенсионери, се опровергава от класацията на топ предаванията на жените (и до голяма степен на мъжете) над 60 години. Това не значи, че те не гледат и БНТ, но предпочитаните им програми определено са в бТВ – всички десет най-гледани програми в седмица 28 са в тази телевизия. Пет от тях са турски сериали, излъчвани в различни часове на денонощието. Останалите пет са новини или публицистични предавания. Впечатляващи са рейтингите за тази възрастова група или процентът хора, които гледат дадената програма – сравнено с рейтингите за по-младите зрители, тези са в пъти по-високи. Тук присъства и брифинга в Здравното министерство, който иначе не влиза в класацията Топ 25 на другите възрастови сегменти.

При мъжете брифингът е на още по-челно място. В тази класация присъства и БНТ с емисията По света и у нас. И за мъжете над 60 години бТВ е предпочитаната телевизия, като най-гледани са новините и публицистичните предавания. Любопитен факт е, че в топ програмите на мъжете присъства предаването Хороскоп, а при жените – не. Все пак обяснението вероятно е в семейното гледане на телевизия, поради което турските сериали заемат място и в мъжката класация.