Седмица 19 – финалът на „България търси талант“

Финалът на „Бългрия търси талант“ в неделя е топ предаването на седмицата.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 19 – финалът на „България търси талант“

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 9-15 май са на нивата от миналото лято – впрочем и температурите са такива, а това винаги е фактор.

Динамиката по дни показва, че зрителският интерес е трайно по-нисък, без значение какво се излъчва в дадения ден и независимо, че вече е края на телевизионния сезон и приключват много от любимите предавания.

Все пак е за отбелязване, че финалът на „Бългрия търси талант“ в неделя е топ предаването на седмицата, като финалът на формата е привлякъл най-много зрители в групата над 4 години – тоест цялата измервана аудитория. За зрителите в групата 18-49 години това е вторият избор, за тях лидер остава „Като две капки вода“.

В подреждането на топ програмите се забелязва тенденцията от последните седмици към повишен интерес към забавно съдържание и отдръпване от новините и публицистичните предавания.

Същото се вижда и при по-внимателно вглеждане в риалити форматите и сериалите – има тенденция към лек спад заради намаленото гледане – особено в дневните часове заради топлото време, което се отразява на дневни предавания като „Моето звездно парти“ и „Стани богат“, но от друга страна резултатите на повечето предавания са устойчиви.

Разбира се, това са тенденциите за хората между 18 и 49 години, които са най-активната аудитория, трудна за привличане пред екрана. Вижда се, че има предавания с доста големи девиации, също и такива, които имат много стабилна аудитория.

Скандалът около „Ергенът“ в последната седмица може да насочи поглед и към рейтингите на точно това предаване. Вижда се, че след първия епизод има известно намаление на аудиторията – тоест зрителите, които са преценили, че не им допада подобно съдържание, просто не го гледат. В седмиците от тогава „Ергенът“ заема второ, трето или четвърто място сред предпочитаните предавания в групата на 18-49 годишните, но тези промени се обуславят повече от промени в рейтингите на конкурентите, докато самото предаване е стабилно. Това подсказва, че лоялната аудитория на формата го гледа редовно и интересът й се поддържа трайно. Насочването на вниманието вероятно ще увеличи публиката на „Ергенът“, а няма да смути или откаже зрителите му.