Седмица 10 – предаване-шампион

През 2024 година прави впечатление, че няма значителни девиации по седмици, както е през миналата година

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 10 – предаване-шампион

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 4-10 март са стабилни, малко над миналогодишните нива, но през 2024 година прави впечатление, че няма значителни девиации по седмици, както е през миналата година.

Подреждането на топ предаванията за зрителите над 4 години не предлага голами изненади. Въпреки незначителния спад в рейтингите, „Като две капки вода“ си остава лидер в класацията. През седмицата, в която правителството подаде оставка, новините преди датата на ротацията 6 март са гледани рекордно много – както тези по Нова, така и тези по бТВ. Остава висок интересът към Hell’s Kitchen и челната петица завършва със „Защо, господин министър?“ с гост министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

След първия месец на новия пролетен сезон вече е ясно какви са предпочитанията на зрителите, с известни отклонения на седмична база. Лидерът по рейтинги „Като две капки вода“ не е изненада, защото високите му резултати са традиция за всички сезони, в които е излъчвано предаването. Затова пък на второ място е предаване, за което това също не е първи сезон, но резултатите му са отлични и неочаквано то се класира много по-високо от обикновено. Става въпрос за „Бригада нов дом“. Причината за добрите му резултати от една страна са разбира се в деня и часа на излъчване, защото те определят зрителския интерес на фона на конкурентните предавания, но това е само първата предпоставка. Този сезон предаването променя посланията си в по-позитивна посока и това вероятно също има значение.

Следващите позиции сред прай-тайм предаванията са устойчиви и само „Любовни афери“ изглежда, че не успява да привлече аудиторията и всеки следващ епизод отбелязва намаляващ интерес.

Същото се отнася и до сериалът „Алфа“, който вече изпадна от топ 25 предаванията, а междувременно и от програмната схема на бТВ. Сериалът „Вина“ по БНТ се представя по-добре, макар националната телевизия да е много назад по рейтинги спрямо другите два големи конкурента.

Специално по въпроса със сериалите има големи разлики в рейтингите за различни целеви групи. За градското население между 25-54 години сериалите „Съни бийч“ и „Есента на демона“ са съответно на шесто и седми място в класацията с топ предавания, изпреварвайки повечето риалити формати. За тези зрители „Бригада нов дом“ е на трета позиция.

За софийската аудитория 25-54 години „Ергенът“ е на пето място по предпочитание, като прод него са само „Като две капки вода“ и Hell’s kitchen, както и емисиите новини на двете телевизии. За тези зрители освен «Ергенът», другото най-гледано предаване по бТВ е «Аз обичам България», а предпочитаният сериал е «Вина», който е на осмо място.