Седмица 1 – кой гледа сериала „Вина 2“

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 1 – кой гледа сериала „Вина 2“

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Първите седем дни от новата 2024 година започват за телевизиите спокойно и предсказуемо, със средноседмичен рейтинг равен на миналогодишния.

По-интересна е картината при топ програмите. След многото празнични дни, по време на които се излъчват празнични предавания, почти всички предавания между 1 и 7 януари са нови и няма с какво да бъдат сравнени от предишната седмица.

Начело в класацията за всички зрители над 4 години е новинарският вечерен блок на бТВ, като това е емисията в сряда. Следва новата игра в прайм тайма на бТВ „Кой да знае?“ във вторник. Като цяло сред най-гледаните 25 предавания няма изненади, прави впечатление че има доста игрални филми и публицистика, тъй като телевизиите са между два сезона и запълват най-гледаното време с филми и сериали.

Интересно е да се види и стартът на годината за групата 18-49 години, която е по-важна за рекламодателите и телевизиите от общата телевизионна публика. Това са хора, по-малко гледащи телевизия и с предпочитания по-скоро към предаванията на Нова телевизия. В случая обаче се вижда и добро начало за бТВ сред тези по-млади и актвни хора, като новата игра на бТВ е на трето място и за разлика от всички зрители над 4 години, които са я гледали най-много във вторник, 18-49 годишните са я гледали най-много в петък.

Телевизионната новина на седмицата дойде от БНТ, които обявиха първия епизод на „Вина 2“ за лидер в неделната вечер. Това обаче не личи в класацията с предавания по-горе. Какви са аргументите на националната телевизия? При измерването на телевизионна аудитория има две важни променливи – рейтинг (процент от хората в дадена целева група) и дял, което е процент от хората, реално гледащи телевизия в дадения ден и час. БНТ се позовава именно на аудиторния дял, без да посочва рейтинга. Всъщност за целевите групи 4+ години и 18-34 години „Вина 2“ има и по-висок рейтинг, сравнено с двете най-големи телевизии бТВ и Нова в същите часове, но той не е впечатляващ, сравнен с рейтингите на най-гледаните предавания на тези канали във всички останали дни – рейтингът за 18-34 години е 3,9. В седмичната класация на топ предаванията за зрители 4+ първият епизод на сериала е на 20-то място. За целевата група 18-49 години сериалът не е сред топ 25 предавания, но е на близкото 27-мо място, като зрителите в тази възрастова група са предпочели да гледат „Карибски пирати: Проклятието на черната перла“ по Нова телевизия.

Все пак резултатите на „Вина 2“ показват, че БНТ има потенциал да е достоен съперник на другите две телевизии, но това така и не се случва извън периодите с големи футболни събития, като причините са много и само един сериал няма ги промени.