Renault предлага застрахователно покритие за разделени двойки

Електрическият модел на Рено SUV Scenic предлага уникално застраховетилно покритие – пълно връщане на сумата ако двойката се раздели.

от Redlink
Renault предлага застрахователно покритие за разделени двойки

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Renault UK доста самоуверено предлага на купувачите на своя нов електрически SUV Scenic, които плащат в брой, пълно възстановяване на сумата, ако се разведат или прекратят гражданското си партньорство след закупуването на автомобила. Наречена „Полица за разпадане на връзката“, тази необичайна промоция има за цел да позиционира Scenic като най-добрия семеен автомобил, като същевременно се основава на изследвания за спорове в автомобила между двойките.

Проучването на френския автомобилен производител в Обединеното кралство установява, че навигационните злополуки и лошото шофиране са основните причини за търкания в колата между партньорите. Жените съобщават, че са по-раздразнени от грешни завои, докато мъжете са по-притеснени от шофьорските умения на партньорката си.

Промоцията на Renault важи за покупки в брой на Scenic EV на стойност 37 495 GBP, направени през 2024 г. За да поискат възстановяването на сумата, купувачите трябва да предоставят правна документация за прекратяване на връзката им с дата след покупката на автомобила. Scenic EV може да се похвали с удобни за семейството функции като зареждане на устройства на задната седалка, достатъчно товарно пространство и панорамен покрив с гласово управление. Renault залага, че тези удобства ще направят семействата щастливи - или поне ще ги задържат заедно.

Въпреки че практическото ѝ въздействие е ограничено, промоцията на Renault подчертава, че Scenic EV е семеен автомобил. Освен това закачливо се привежда в съответствие с това, което би могло да се нарече empathy insurance. Тъй като лоялността на клиентите продължава да намалява, марките трябва да измислят все повече начини за контакт отвъд точката на продажба. Тук именно влизат подобни неочаквани — и дори необичайни — застрахователни планове или по-голяма гъвкавост около абонаментите. Всичко е въпрос на емпатия или – в случая – на емпатично застраховане.