Рекламата през януари 2023 – предпазливо начало

Новата година започва с добри нива на инвестиции в реклама, макар и без да надминава предишната.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Рекламата през януари 2023 – предпазливо начало

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Телевизионната реклама в България през януари, измерена през продадени рейтинг точки, е на нивата от предишната година. На фона на икономическите и политически предизвикателства в България и света, както и с оглед предпазливостта на компаниите в тези обстоятелства, задържането на нивата на реклама е добра новина. По отношение на бюджетите, измерени като брутни инвестиции, има ръст от 17%. Въпреки промяната в политиките за продажба на рекламно време на големите ТВ групи през новата година, което прави чистото сравнение с миналогодишните числа в някаква степен относително, все пак разликата в бюджета при еднакъв брой рейтинг точки показва, че телевизиите имат реална инфлация на цените.

Ръстът на пазара е генериран от групата на бТВ, която единствена има увеличение на продадените рейтинг точки от 3%. За групата на Нова телевизия няма никакъв ръст, останалите телевизии също бележат спад.

В дългосрочен план това начало на годината е в най-добрия случай предпазливо. През миналата година двата първи месеца от годината - януари и февруари – които са и с най-ниските цени за реклама – бяха единствените с ръст, като този ръст беше особено висок за групата на Нова телевизия – 18%. След това динамиката на пазара се промени към негативна или без промяна месец по месец до самия край на годината. Предпазливото начало може да е признак за по-равномерно разпределяне на инвестициите на рекламодателите и за насочване на повече бюджет към по-интересните откъм предавания месеци, които са и по-скъпи.

Идентични тенденции в януарските промени на рекламата отчитат и от WARC Global Marketing Index. След намалението в рекламните и маркетингови активности от средата на годината насам, януари има минимален ръст, но за Европа това все още означава нива с отрицателен знак спрямо 2022 година. Телевизията специално в Европа е с малък ръст, така че се доближава максимално до миналогодишните нива, но не ги достига напълно. Реален ръст има в дигиталната реклама и външната реклама. У нас няма никакъв инструмент за сравнителен анализ на данни от различни медии и в интересни периоди като този е невъзможно да се каже дали част от инвестициите са насочени към различни от телевизия медии или просто има намаление на маркетинговите бюджети.