Рекламата през 2024 с рекорден ръст

Разходите за реклама по света през 2024 ще преминат границата от милиард долара, като пет компании ще си разделят повече от половината от тази сума.

от Redlink , Източник: WARC
Рекламата през 2024 с рекорден ръст

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Глобалните разходи за реклама се очаква да нараснат с 4,4% тази година и с 8,2% през 2024 г., което ще доведе до обем на пазара над 1 трилион долара за първи път в историята, според проучване на WARC. Новият анализ съчетава данни от собственото проучване на WARC сред собственици на медии, индустриални органи, рекламни агенции и изследователски организации на 100 пазара по света с данни за приходите от реклама на 40 от най-големите собственици на медии.

„Високите лихвени проценти, спираловидната инфлация, военните конфликти и природните бедствия се смесиха в горчив коктейл през предходните 12 месеца, но последният преглед на печалбите показва, че рекламният пазар е устоял на тази турбуленция е стъпил на нов път“, казва Джеймс Макдоналд, директор Данни, разузнаване и прогнозиране в WARC.

Големите пет технологични компании се приближават до над половината от общия пазар през 2023 г.

Пет големи технологични компании – Alibaba, Alphabet (собственик на Google и YouTube), Amazon, ByteDance (собственик на TikTok и Douyin) и Meta (Facebook и Instagram) – заедно съставляват над половината от глобалните рекламни разходи тази година. С растеж изпреварващ пазара, тези пет компании се очаква да отбележат ръст на приходите от реклами с 9,1% тази година и 10,7% през 2024 г. Тези увеличения ще им осигурят дял от 51,9% от пазара до следващата година.

Alphabet е най-големият медиен собственик в света по приходи от реклами в портфолиото си, отчитайки една четвърт от разходите на рекламодателите, включително Google Търсене, дисплейната мрежа на Google и YouTube.

Meta следва с дял от 13,5% от глобалните разходи, което е значително увеличение от 12,3% миналата година и предстои да нарасне до 14,0% през следващата година, тъй като нейният рекламен бизнес се възстановява силно от нехарактерния период на спад през втората половина на миналата година.

С дял от 4,7%, Amazon вече става третият по големина медиен собственик в световен мащаб благодарение на бързия растеж на медийния си бизнес. Очаква се делът на Amazon да достигне 5,0% през следващата година и да продължи да се покачва след това.

Тези три компании, взети заедно, се очаква да представляват 43,2% от глобалния рекламен пазар тази година, което е близо до 48% ако се изключат страните, в които техните платформи са забранени.

Alibaba и собственикът на TikTok Bytedance допълват челната петица с прогнозни дялове съответно от 4,3% и 3,6% (нито една от компаниите не отчита официално приходите от реклама от акаунтите си).

Всички останали собственици на медии, взети заедно, ще бъдат без промяна в приходите тази година.

„Нашите нови измервания показват как действията на само пет компании има голямо значение за перспективите на индустрията като цяло и че тези компании са на път да отбележат огромни печалби през следващите месеци“, обяснява Макдоналд в доклада.

Големи събития като президентските избори в САЩ, Олимпиадата и Еврото на УЕФА за мъже през 2024 г. се очаква да стимулират растежа на рекламни инвестиции.

Социалните медии ще бъдат най-бързо развиващата се медия, като разходите ще нараснат до общо $227,2 милиарда през следващата година – една пета (21,8%) от общите разходи. Meta се очаква да вземе 64,4% от това.

Ритейл медиите също ще бъдат сред най-бързо развиващите се рекламни канали през прогнозния период; разходите към тях се очаква да нараснат с 10,2% тази година и с 10,5% през следващата година до общо $141,7 млрд. – 13,6% от всички разходи. Очаква се Amazon да вземе 37,2%.

Свързаната телевизия (CTV) също се очаква да нарасне тази година (+11,4%) и следващата година (+12,1%), достигайки общо $33,0 млрд. – само 3,2% от всички разходи, но 16,2% от премиум видео разходите (CTV и линейна телевизия).

Важно е да се постави растежа на CTV в контекста на глобално намаляващите линейни телевизионни разходи (-5,4%). Въпреки това линейната телевизия остава третата по големина единична медия в света с 15% от пазара или 163 милиарда долара до 2024 г.

Финансови услуги, технологии, фармацевтика и здраве са начело на растежа

Анализът на разходите по продуктови сектори показва, че финансовите услуги (+11,5%) са на път да станат най-бързо развиващият се сектор през 2024 г., следван от технологиите и електрониката (+11,3%) и фармацевтиката и здравеопазването (+11,0%) – които обикновено са телевизионен лидер, но и за този сегмент дигиталните формати вече привличат над половината от разходите.

Намален растеж се очаква сред най-голямата група рекламодатели – Retail (магазини) – тази и следващата година, пропорционално на натиска, пред който са изправени потребителите в Северна Америка и Европа поради високата инфлация.

Рекламодатели от Близкият изток и Южна Азия са най-големите отличници

САЩ се очаква да представляват малко под една трета (31,3%) от глобалните разходи, с прогнозно увеличение от 2,2% тази година и още 7,6% през 2024 г., за да достигнат 326,7 млрд. долара.

Близкият изток е сред най-малките региони (само 0,7% от глобалните разходи), но се очаква да бъде най-бързо растящият през прогнозния период, като разходите имат ръст от 10% през 2023 г. и 6,2% през 2024 г.

Южна Азия също расте бързо (+8,9% тази година, +12,1% следващата година), подкрепена от силния индийски пазар. Предвижда се рекламните разходи в Индия да нараснат с двуцифрени числа през следващите 18 месеца, за да достигнат общо 13,7 милиарда долара през 2024 г.

Разходите за реклама в Европа се очаква да нараснат само с 0,6% тази година, преди темпът на растеж да се увеличи до 3,6% през 2024 г., когато икономическите трудности намалеят. Обединеното кралство – най-големият единичен рекламен пазар в региона с дял от 4,6% – се очаква да отбележи спад от 1% тази година.

Африка преживява трудна година, като разходите ще намалеят с 11,6%. Растежът обаче трябва да се върне през 2024 г., подкрепен от ръст от 6,1% в Южна Африка през следващата година.