Поредно международно признание на български творчески агенции

Шест български агенции са отличени с общо 9 награди от ADCE AWARDS 2022

от Redlink
Поредно международно признание на български творчески агенции

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Art Directors Club of Europe (ADCE) е сдружение с нестопанска цел със седалище в Барселона. Състои се от 23 професионални клуба и асоциации по графичен дизайн и реклама от 22 европейски държави.ADCE обединява творци в Европа и извън нея чрез своите годишни награди, събития, образователни програми и публикации. Международно признат като авторитетен глас, ADCE представлява най-доброто от европейскаta реклама и дизайн на все по-глобализирания пазар.

31-те награди на Art Directors Club of Europe бяха раздадени на специална онлайн гала на 15 декември. Журито, съставено от 54 специалисти от 20 европейски държави отличи 376 рекламни форми и кампании от общо 874 заявки. Тази година за първи път в журито на ADCE участваха и трима творчески директори от България: Ангел Искрев – Творчески директор, proof. оценяваше заявки в категория Brand Experience; Константин Трендафилов – Партньор & Творчески директор, Human Agency в категория Film & Audio и Момчил Захариев – Творчески директор на NEXT-DC бе част от журито в категория Integrated & Innovation.

Serviceplan Germany грабна престижната награда Grand Prix за кампанията "The Wish". Кампанията на Penny бе отличена и с 2 златни награди в категоррите Film & Audio/TV/Cinema Commercials и Film & Audio/Craft - Direction, Cinematography and Editing, както и с още 3 сребрърни и една бронзова награда от ADCE Europe 2022.

"Какво наистина искаш за Коледа?“ е въпросът, зададен в празничнaтa реклама на търговската верига PENNY, създадена и реализирана от Serviceplan. В четири минути филмът разказва цялата драма за съзряването. Рекламата има повече от 17 милиона гледания в YouTube от стартирането си на 11 ноември 2020. Филмът достигна до 2/3 от германското население, използван е като учебен материал в училищата и на църковните служби и е показан в големите немски телевизии и отразен във водещите немски вестници.

Четири специални отличия на ADCE Awards отидоха при кампании от Украйна, Испания и Италия. Това са:

ADCE European Star – Johannes Newrkla Award — "Motherland Pride" на Saatchi & Saatchi Ukraine

Saatchi & Saatchi Ukraine хакват най-високата европейска статуя - Паметника на Родината, с помощта на дронове, като прикрепят огромно знаме с дъга към меча му в реално време. Символиката на статуята се трансформира – от защита на съветските ценности до защита на правата на човека и повишаване на осведомеността относно равенството между половете.

ADCE Genius Loci Award"Khortytsia – the island of a mystery" на Bickerstaff.734

ADCE Green Star Award"Bihar, choosing tomorrow" на Llorente & Cuenca

„Бихар: Изборът на утрешния ден“ е кампания, за която жива скулптура, наречена Бихар – утре на баски – е създадена и инсталирана в устието на Билбао, представляваща бъдещите поколения, които потъват или изплуват в зависимост от това дали е успяла да раздвижи съвестта на хората. Скулптурата беше и тийзър за късометражния филм, в който устойчивата конкурентоспособност в един дистопичен Билбао е обяснена в дълбочина.

New ADCE Equal Star Award — "The DiscovHery Billboards" by ACNE

На Световния ден на жената Terre des Hommes – неправителствена организация за равенство между половете – излезе с DiscovHery Billboards: първата кампания с билбордове със статуи с ръста на дете, която играейки с перспективата заменя мъжките статуи в Милано( в Милано няма нито една статуя на жена) с тези на вдъхновяващи жени. Билбордовете дадоха достъп до петиция за гражданите да се построи първата статуя на жена, която да вдъхнови следващите поколения, а статуята е тържествено открита само няколко месеца по-късно.

Рекламни форми и кампании на български агенции бяха наградени с 3 сребърни и 6 бронзови статуетки. Отличените български агенции са HUMAN с една сребърна и една бронзова награди, proof. с една сребърна и две бронзови награди, Noble Graphics с една сребърна награда, guts&brainsDDB с една бронзова награда, NEXT-DC с една бронзова награда и All Channels с една бронзова награда.

Сребърните награди които отпътуват за България са за HUMAN за Hate song за Fashion Days в категория Film & Audio: Craft – music and sound; proof. за #choosetovote в категория Brand Experience: PR / Events и Noble Graphics за "Помощ на зелен кон" за Пиринско в категория Integrated & Innovation: Integrated Campaigns for commercial brands.

Бронзовите отличия за България получиха HUMAN за "Избори, отново" за Fashion Days в категория Integrated & Innovation: Integrated Campaigns for commercial brands; proof. за Справедливово за KLEAR в категория Print & Outdoor: Craft – Photography и бронз за #unseetheprejudice за Telus International в категория Interactive & Mobile: Social Media Campaigns; guts&brainsDDB за "Битката за сметката"
в категория Film & Audio: Online Videos; NEXT-DC за Melba – Sofia Design Festival 2021 | visual identity в категория Design:Corporate Brand Identity и All Channels за Cohones Black to the Bones в категория Design:Packaging.

Творческия потенциал на всички наградени кампании от България впечатли също и журито на ФАРА 2022 по-рано тази година и им донесе отличия и на местния творчески фестивал.

Пълният списък с наградените кампании от ADCE Europe 2022 е тук.