Европейците са скептични към електромобилите

Проучване EVForward Europe,проведено от фирмата за анализ на данни и пазарни консултации Escalent установява, че в Европа расте скептицизмът към електромобилите.

от Redlink
Европейците са скептични към електромобилите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Европейските купувачи на автомобили вече не са толкова сигурни, че електрическите превозни средства (EV) са бъдещето поради продължаващите притеснения относно пробега и по-новите притеснения относно цената, тъй като хората са изправени пред по-високи разходи за живот. Това са изводите в проучването EVForward Europe, проведено сред сред повече от 10 000 потребители във Франция, Германия, Италия, Испания и Обединеното кралство, които възнамеряват да закупят автомобил през следващите пет години.

Само 36% от купувачите на големите европейски пазари сега смятат, че електромобилите са бъдещето, в сравнение с 42% миналата година. Настроенията са се променили по-отчетливо в Испания, Италия и Франция.

Два пъти повече хора са имали опит в шофирането на EV през 2023 г. (14%) в сравнение с 2021 г. (8%), но положителното отношение към EV е намаляло.

Само 32% от купувачите на нови автомобили имат положително мнение за електромобилите (35% през 2022 г.), докато по-висок процент сега има отрицателно мнение (24% срещу 20% през 2022 г.).

Позитивността към електромобилите е много по-висока сред 18-30-годишните: 49% казват, че са променили мнението си към по-положително през последната година в сравнение с 26% от хората на възраст над 66 години.

Проучването идентифицира и бариерите пред покупката.

Един на всеки трима (34%) не очаква да плати повече за ново EV сравнено бензиново превозно средство.

Пробегът е най-важната бариера, като 16% от европейците твърдят, че това е основната причина да не купуват електромобил (въпреки че хората имат все по-реалистична преценка за това колко далеч могат да стигнат такива превозни средства).

Plug-in хибридните превозни средства (PHEV) са предпочитани от мнозина за по-дълги пътувания: 63% твърдят, че възможността да използват бензин, когато зареждане за батерията не е налично, е тяхната основна причина да купуват тези превозни средства.

Марк Карпентър, управляващ директор на Escalent UK, обяснява: „Купувачите на EV се нуждаят от повече подкрепа, отколкото получават в момента от своите марки EV. Отминаха дните, когато покупката на кола беше еднократна сделка в най-добрия случай на всеки няколко години“, добавя той. „Има страхотна възможност за марките да играят ролята на „доверен съветник“ през цялото време на притежание на EV.“

Това може да включва предоставяне на поддръжка зад продажбата на превозно средство, за да се улесни инсталирането на зарядно устройство в стенна кутия в домовете на купувачите и поддръжка на повече услуги в точки за зареждане или повече точки за зареждане в райони, където услугите вече съществуват.