На гости с телевизия

Какво позакзват рейтингите за гости в домакинствата с пипълметрични устройства.

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
На гости, телевизия

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В зората на телевизията в България хората ходели на гости на съседите с телевизор и, условно казано, в един дом се генерирали рейтинг точките за цялата махала.

Рейтинг точките, генерирани от гостите в дома, се отчитат и в момента в пипълметричната система на ГАРБ и е интересно да се проследи какво показват тези данни.

Данните по седмици от началото на годината показват основно, че хората отдавна не ходят на гости, за да гледат телевизия – генерираните по този начин рейтинг точки са съвсем малко, по-малко от една рейтинг точка.

Телевизиите, в които все пак има такава допълнителна гледаемост, са основните три национални канала, като към тях периодично се добавят и Диема и телевизия 7/8. Последното може да се обясни с факта, че телевизията на Слави Трифонов има голяма аудитория от възрастни хора, а те са тези, които имат навика да гледат, за да обсъждат. Това личи и по други данни в изследването.

Общите нива на гледаемост за гостите следват логиката на дневното и прайм тайм (вечерно) телевизионно време с видим ръст сутрин около часовете за кафе и гости до съседите и вечер за вечеря с пик между 19 и 22 часа. В сутрешните часове предпочитаните предавания за компания са 100% будни по БНТ и Преди обед по бТВ. Във вечерните часове също бТВ е лидер с новините и сериала след тях.

В класацията от най-гледаните заедно с гостите предавания се вижда ясно, че бТВ е предпочитаната телевизия с предаванията си за по-възрастна, семейна аудитория. В Нова телевизия същия тип предавания генерират рейтинги от гости – Семейни войни, Черешката на тортата, дневен сериал.

Има различна динамика в рейтингите на гостите в домакинството за различните канали.

Анализът на рейтингите от гости в домакинствата показва, че генерираните рейтинг точки са незначителни и няма категоричен фаворит като телевизия или предаване. Във време, когато в повечето домове отдавна има по няколко телевизора, интерактивната телевизия позволява да се гледа с изместване във времето и да не се пропускат любимите сериали, а платформите предоставят възможност за съдържание според индивидуалния вкус, събирането заедно на фона на телевизора ще става все по-старомодно.