Коледната кампания на John Lewis и Waitrose

Заразителната сила на любовта и добрината

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Рекламните клипове, чиято премиера предизвиква вълна от медийни публикации и вълнува хората по целия свят не са много. Коледните кампании на британската търговска верига John Lewis, разработвани от агенцията adam & eve DDB London, се наложиха като златен стандарт в рекламната индустрия и са очаквано събитие от професионалистите и от потребителите, не само във Великобритания, а и по целия свят.

Първата коледна кампания на марката е от 2007 г. и оттогава насам тя задава тона на коледните празници във Великобритания, а през 2012 коледните реклами на John Lewis са отличени с наградaта на IPA за ефективност.

Традиционно коледните реклами на John Lewis включват кавър изпълнение на някоя известна песен, чийто текст обикновено е свързан с историята в клипа, а самата история е силно емоционално въздействаща. Коледните реклами на John Lewis често са давани като пример за силата на емоционалните послания и творческата ефективност на рекламата, а музиката от клиповете традицонно завладява и музикалните класации в страната. От миналата година коледната кампания на луксозните магазини John Lewis е обединена с тази на дъщерната верига премиум супермаркети Waitrose.

Тази година рекламата на John Lewis и Waitrose стартира на 13.11.2020 - Националния Ден на Добротата във Великобритания, а акцент в кампанията не е празничният дух на Коледа и радостта от подаряването, а заразителната сила на доброто. John Lewis и Waitrose споделят, че са били вдъхновени от хилядите примери на солидарност и доброта проявени по време на пандемията и искат да покажат колко по-добър би бил светът, ако всеки прояви малко внимание и грижа към околните.

Рекламата е озаглавена Give a little love (подари малко любов) и е малко по-различна от предходните години, тъй като вместо една емоционална история, видеото съдържа девет различни малки истории, всяка разказваща за акт на доброта, преливащи една в друга и изпълнени в различни стилове, като всяка от тях е създадена от различен артист. Разликата в стиловете на различните микро-истории в клипа се дължат на решението на марката да наеме осем различни творци, включително и студенти от Kingston University, които да работят по кампанията, за да помогне на британската творческа индустрия, силно засегната от пандемията през годината. Всичко в клипа – от пластелиновите герои и летящия таралеж Spikes, до автобуса, е специално създадено на ръка, а на режисьора Oscar Hudson е поверено да съчетае различните художествени стилове в рекламата. Също така, тази година за първи път коледната реклама на John Lewis и Waitrose използва оригинална песен, вместо традиционните кавъри на хитове. Емоционалната песен "A Little Love" е специално създадена от считаната за откритието на 2020 и спечелила BRIT Awards британската соул музикантка Celeste.

С кампанията си от John Lewis и Waitrose имат за цел да съберат 4 милиона паунда, които да бъдат дарени на две благотворителни организации: FareShare, която помага за изхранването на бедните и Home-Start, която помага на родители в нужда от помощ. Очаква се събраните средства да предоставят храна, удобства и емоционална подкрепа на повече от 100 000 семейства в нужда.Кампанията включва и отделен 30-секунден анимационен клип, създаден от студенти от Kingston University, който подканва хората за дарения чрез смс и се излъчва в същите рекламни блокове, след основния клип. Хората са окуражавани да направят дарение или да закупят продукти от кампанията, включително и чадър във формата на сърце, като печалбите от тези продукти ще бъдат дарени на благотворителни каузи по избор на магазините, от които са закупени. John Lewis и Waitrose се ангажират да удвоят всички дарения от клиенти в размер до 2 000 000 паунда, а групата ще дарява и по едно пени за всяко използване на карта за лоялност. В допълнение, при всяко сваляне на песента от рекламата A little love, Celeste и продуцентите и Polydor ще даряват по 10 пенса към фонда на кампанията.