Как опаковка атакува несправедливите данъчни ставки в Германия и спечели Гран при в Кан

В Германия данъчната ставка за дамски хигиенни продукти е по-висока от тази на черния хайвер и трюфелите. Затова Schloz&Friends започват да продават тампони, опаковани в книги.

от Redlink
Как опаковка атакува несправедливите данъчни ставки в Германия и спечели Гран при в Кан

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Актуалната у нас тези дни тема за диференцирана ДДС ставка за ресторанти, книги и детски храни няма как да не напомни за една от Гран При наградите в рекламния фестивал в Кан от 2019. Създадена от Schloz&Friends (една от най-големите рекламни агенции в Европа със седалища в Хамбург и Берлин, част от WPP) ,кампанията е вдъхновена от данъчните промени в редица страни в света, включително Кения, Канада и Индия, които премахват по-високите ДДС ставки на дамски хигиенни продукти. В Германия (където ДДС ставките са диференцирани за различни категории стоки), тампоните са облагани с 19% като луксозен продукт.

За да привлече вниманието към проблема, The Female Company (немски онлайн магазин за екологични дамски хигиенни продукти), се възползва от възможностите на немското данъчно законодателство и пакетира 15 органични дамски тампона в книга, която се таксува със 7% ДДС. Книгата от 46 страници, със смешни и забавни истории за менструацията и илюстрации на Ана Курбело и Алица Люгер, се превръща в първата опаковка в света, която се бори със сексиското данъчно облагане. Водещи медии, инфлуенсъри и политици са възмутени да разберат, че плащат в пъти по-висок данък за дамски хигиенни продукти от този на хайвера, маслените картини, цветята и трюфелите и споделят Книгата-Тампон, превръщайки дискусията около продукта в политическа. Първият тираж на „Книга-Тампон“ се разпродава за един ден, а второто издание се разграбва за седмица. Петицията за промяна на данъчното облагане достига над 150 000 подписа, което я превръща в задължителна за разглеждане от парламента.

Кампанията „Книга-тампон: Книга срещу данъчната дискриминация“ през 2019 е наградена с Гран При за ПР на Cannes Lions International Festival of Creativity – Оскарите на рекламата индустрия. От журито на фестивала посочват, че са търсели победител, който повдига нивото на ПР индустрията и считат, че тази кампания е прекрасен пример за модерни комуникации, съчетаващи креативност и пиар техники. Според председателя на ПР журито на фестивала Мишел Хътън, управляващ директор глобални клиенти в Еделман, ПР-ът не е само канал, а изкуство, и то изкуство, което днес е все по-важно за бизнеса, марките и обществото.