Как марките могат да се ориентират в NFTs революцията

Джон Томпсън, Джейми Моуган и Елиз Алвърсън от Ogilvy Чикаго разясняват защо дигиталната собственост е толкова важна за метавселената и как марките могат да се възползват от NFT

от Redlink , Източник: Ogilvy
Как марките могат да се ориентират в NFTs революцията

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В началото на миналата година NFT (незаменими токени) станаха, заедно с „метавселената“, един от най-популярните и обсъждани термини в света на технологиите и бизнеса. Днес около тях се изгражда цяла индустрия.

За да разберем защо NFT са един от стълбовете на Новия Интернет (известен още като метавселената), си струва да споменем технологията зад тях: блокчейн. Блокчейн (друга от най-известните днешни модни думи поради своята несравнима „сигурност“) е основата на всичко в текущата метавселена – от криптовалути като Bitcoin или Ethereum до цифрови портфейли и разбира се NFT. Невъобразима преди няколко години, блокчейн технологията се описва най-добре като децентрализирана книга, която носи спокойствието, необходимо на всеки за цифровите му притежания или активи. Тъй като са подкрепени от блокчейна, неща, които преди не са притежавани като JPEG, песен или дигитално произведение на изкуството, вече могат да бъдат собственост на физическо лице. Това е подобно на цифров сертификат за автентичност или, казано от гледна точка на по-традиционното колекционерство на изкуство, всеки може да закупи отпечатък на Пикасо, но само един човек може да притежава оригинала. Това се има предвид под термина "незаменими" – те не могат да се разменят за нещо подобно, а оригиналността може да бъде проверена.

Както при много други неща в дигиталната ера, NFT започнаха да се забелязват от масовата публика заради финансов балон. Художник създаде дигитално произведение на изкуството и го продаде като NFT за хиляди долари. След продажбата на NFT на Beeple за 69 милиона долара и традиционните аукционни къщи Christie's и Sotheby's започнаха да навлизат в пространството, а хората започнаха да обръщат внимание на NFT и потенциално да търсят възможност за печалби.

Важно е да се отбележи, че не всеки NFT ви прави милионер. Наскоро анализатори определиха, че само 1% от продадените NFT се продават за повече от $1500, 75% се продават за $15 или по-малко, а повечето изобщо не се продават.

Така че вместо просто да следваме сляпо парите, трябва да обърнем внимание на стойността на притежаването на NFT и ползите, която тя дава:

NFT преосмислят собствеността.
NFT добавят стойност към дигиталните екосистеми. Те могат да помогнат на потребителите да подобрят своята дигитална личност в игра или в дигитална платформа, могат да предоставят на потребителите достъп до ексклузивно събитие или да бъдат част от общо изживяване.

Подобряват вашата виртуална идентичност.
Както и в реалния свят, така и в метавселената нашата идентичност ще бъде оформена от неща като как сме облечни, ​​къде живеем и нещата, които правим. NFT са начин да оформим своята виртуална идентичност.

Хората ще използват своите „дигитални портфейли“ и различните си дигитални притежания като начин да се самоопределят и себеизразяват. Това е еволюцията на идеята „аз съм това, което притежавам“. Тъй като по-младите поколения са особено наясно със своята дигитална идентичност, в крайна сметка може да се окаже, че плащат повече за подобряване на цифровата си идентичност, отколкото в реалния живот.

Предоставят ексклузивен достъп.
NFT може скоро да се превърнат в билет за определени събития или ексклузивитет. Ако притежавате конкретен NFT, можете да получите достъп до определен клуб, шоу или да получите ранен достъп до нов продукт, наред с други неща. Сигурността на актива позволява персонализирането на изживяването (т.е. тъй като вие сте единственият човек, който притежава този конкретен актив, само вие можете да правите X.)

Дават възможност да станеш част от общностно преживяване.
Притежаването на определени NFT може да бъде най-„смисленият“ актив за конкретна общност.
Притежаването на NFT е само първата стъпка. Полезността им и какво можете да правите с тях е големият въпрос, на който всеки иска да си отговори и марките ще имат думата.

Нов начин за марките да предефинират ангажираността.

Има няколко начина, по които марките могат да се ангажират с NFT, с уговорката, че това е непрекъснато развиващ се пейзаж:

Днес повечето марки се включват в NFT пространството, като се докосват до лимитираността. Те използват NFT, за да пуснат продукт или да предоставят достъп до ексклузивно събитие.

Луксозните и модни марки бяха сред първите, които се включиха в манията по NFT. Марките започнаха да създават ексклузивни серии NFT или да награждават своите потребители с NFT, които по някакъв начин се свързват с физическото потребителско изживяване. Gucci, Givenchy, Balmain са някои от примерите за ранното използване на NFT от брандове.

Марките могат да присъстват и на платформи за метавселена (Decentraland и Sandbox са две от най-популярните платформи в момента), където могат да притежават виртуална земя и да продават артикули под формата на NFT.

Тъй като тези платформи за метвселена стават все по-масови, това има потенциала да се превърне в изцяло нов източник на приходи за определени марки. Възможността за закупуване на продукти в метавселената не е толкова различна от купуването на неща в реалния живот. Ако носите определена марка обувки в реалния свят, може да искате да ги носите и дигитално.

Това трябва да е само началото за марките. Притежаването на „част“ от марката трябва да идва с безкрайни възможности за достъп и начини за потребителя да подобри изживявнето си с марка – в крайна сметка потребителите ще го изискват. В този смисъл NFT и метавселената ще променят начина, по който гледаме на типичното потребителско пътуване. Потребителите искат техните дигитални преживявания и физическите им преживявания с определена марка да се чувстват преплетени. Например, ако си купите чифт обувки в реалния живот, можете да ги получите и в метавселената.

Може също да има и възможности за ангажирането в дългосрочен план и за създаването и подхранването на лоялна фен база, например създаване на клуб около нея. Много известни личности използват NFT, за да се свържат със своите фенове и подобни възможности съществуват и за марките.

В крайна сметка NFT са начин за марките да получат ангажираност от следващо ниво, такава, което трае и може да създаде нещо повече от застъпничество. Така че, за да се уверят, че въпросният токен е добре приет или желан, марките ще трябва да се уверят, че разбират текущата си стойност в живота на хората, своите отличителни активи, които имат най-голямо значение за хората, и своя дългосрочен план за ангажиране на потребителите (като какво друго могат да извлекат хората от общуването си с марката днес и утре).

Джон Томпсън е Director Social в Ogilvy PR Чикаго, а Джейми Моуган и Елиз Алвърсън са асоциирани директори "Стратегии" в Ogilvy Чикаго.