Вижте изяло създадената от AI туристическа реклама на Дания

Кампанията на VisitDenmark използва известни произведения на изкуството, deepfake технология и ChatGPT, за да насърчи туристите да дойдат в Дания

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Мона Лиза, автопортретът на Винсент Ван Гог от 1887 г. и Статуята на свободата са безспорно силно атрактивниза туристите, посещаващи Париж, Чикаго и Ню Йорк, за повечето от които посещението в града няма как да мине без посещение и на известните шедьоври.

"Нямаме пирамидите или Мона Лиза, за да привличаме туристи. Но ние преливаме от преживявания в цялата страна, в които туристите могат да участват на равни начала с местните жители“ казва Ерик Мортенсен, ръководител на глобалното развитие на марката и бизнеса за VisitDenmark - организацията за насърчаване на туризма в Дания. Ето защо Visit Denmark имат нужда от нещо изключително, за да популяризират страната.

Така се ражда идеята да се използва изкуствен интелект (AI) за създаването на новата рекламна кампания за стимулиране на туризма в Дания. В рекламата AI „дава глас“ на Мона Лиза, Момичето с перлената обица на Вермеер, Ван Гог, Статуята на свободата и други емблематични произведения на изкуството, които са и големи туристически атракции. Всички те „оживяват“ и се обръщат срещу самите себе си, като съветват потенциалните си посетители да избягват известните „капани“ за туристи и вместо да стоят с часове на опашка в Лувъра или да гледат Статуята на свободата сред море от селфи стикове да се "наслади на простите удоволствия на живота" като проучване на "живописните брегове на Дания" или нейната "легендарна" хранителна сцена.

Кампанията „Не бъди турист – бъди изследовател" е уникална с това, че както сценарият и репликите в нея, така и визията ѝ, са изцяло създадени от AI. Докато техники като deepfake и motion synthesis са използвани и преди за оживяване на изображения, добавянето на сценарий и реплики, генерирани изцяло от AI, прави кампанията на VisitDenmark една от първите, които комбинират и двете технологии.

Въпреки че се чувствахме малко нащрек да поставим цялото си послание в ръцете на изкуствения интелект, ние сме развълнувани да бъдем в челните редици на туристическата индустрия, използвайки най-модерните технологии, за да вдъхнем живот на нашите творчески визии и послания. " казва Катрин Линд Густавусен, старши PR и пресмениджър на VisitDenmark.

Кампанията „Не бъди турист – бъди изследовател" е базирана на проучване, проведено от YouGov от името на VisitDenmark във Великобритания, Германия и Швеция, според което пренаселените туристически обекти и забележителности са основната причина за разочарование от ваканцията (54%). Туристите днес се стремят да търсят преживявания извън утъпканите пътеки вместо да „отмятат“ дълъг списък от „задължителни“основни атракции. Затова и кампанията на VisitDenmark ", създадена от базираната в Лондон агенция Fold7, позиционира Дания като антипод на масовия туризъм
"От маркетингова гледна точка настоящите тенденции само правят Дания по-подходяща като място за почивка", казва Катрин Линд Густавусен, старши PR и пресмениджър на VisitDenmark. "Очевидно винаги сме се застъпвали за Дания. Но като страна, която няма една основна атракция, а по-скоро изобилие от по-малки, уникални преживявания във всичко - от природата до културата, Дания се вписва перфектно в желанието за "неутъпкани пътеки" и ние приветстваме "Изследователите" в страната на ежедневните чудеса. "