Кои са 10-те най-ефективни ТВ реклами в света?

Вижте наградените от KANTAR EFFECTIVNESS AWARDS 2022

от Redlink
Кои са 10-те най-ефективни ТВ реклами в света?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

KANTAR e водеща в света компания, предлагаща базирани на доказателства и прозрения консултации на клиентите си. Компанията предлага уникална, цялостна переспектива за начина по който хората мислят, чувстват и действат – глобално и локално – в над 90 пазара по света. Чрез комбинирането на опита на своите служители и ресурсите от данни и бенчмаркове от целия свят, иновативните анализи и технологии на KANTAR помагат на техните клиенти да разбират хората и вдъхновяват растежа на марките.

През 2021 година рекламодателите увеличиха своите инвестиции в реклама след пандемията, а KANTAR отбелязват и завишение на инвестициите в дигитални технологии и платформи, както и дигитализирането на повечето медийни канали. Според KANTAR тези динамични тенденции създават големи възможности за нови типове на творческо изразяване в рекламата, както онлайн, така и офлайн. Въпреки това, според водещата световна изследователска компания вековните принципи все още са верни: когато комбинираме ясни маркетингови цели с
брилянтно изпълнена творческа идея, можем да видим ефективността в действие.

Третите годишни награди за творческа ефективност KANTAR EFFECTIVNESS AWARDS 2022 отбелязват най-успешните реклами от целия свят. През 2021 г. KANTAR тестват над 13 000 реклами на 75 пазара и по-долу може да видите най-добрите от тях, оценени от потребителите.

Тазгодишните най-ефективни ТВ реклами се простират на 9 пазара и са в 8 категории, като всички те демонстрират възможността на телевизионното съдържание да генерира продажби и изгражда брандове.

#1. With you all the way
Mitre 10, Нова Зеландия, агенция FCB New Zeland

Тази реклама илюстрира една от идентифицраните от KANTAR творчески тенденции за ефективност: „Показвай, не разказвай“. В нея изживяването при пазаруването, начинът на употреба на продуктите и крайният резултат от употребата им са умело вплетени в сюжет, насочен към мъжките стереотипи по един нежен и хумористичен начин. Цялото изживяване на марката е демонстрирано с емпатия, рекламата изгражда силна емоционална връзка и показва, че марката е налична за да помагне, съветва, подкрепя и празнува с потребителите.

#2. Be the standout Swift
Martell Cognac, Нигерия, агенция BBH London

Според KANTAR, тази реклама илюстрира дигитална „инфузия“ в телевизионните реклами в опит да ги приближат до дигиталните среди, където много от потребителите се потопени часове наред всеки ден. Рекламата е с участието на известния нигерийско-американски певец и продуцент Davido и го показва говорещ директно на камерата, използвайки драматично бързи кадри, екстремни близки планове и монтаж, тясно свързан с неговата музика. Рекламата въвежда подобни на метавселената графични среди като безкраен коридор и безкрайна стена от златни дискове, като част от пътуването на главния герой в други светове, завършващ със скок на сцената, в стила на телепортирането в Star Trek. Според KANTAR, можем да очакваме да виждаме все повече реклами, съдържащи потапяне в метавселената и игрови среди, както и използването на аватари на марката като герои. Вливането на дигитални тактики несъмнено прави телевизионните реклами по-завладяващи и увлекателно за гледане.

#3. Keep Walking Anthem
Johnnie Walker, Мексико, агенция Anomaly.

Прочетете повече за кампанията тук.

#4. VolaConNoi
Основен ТВ спот на бранд кампанията на Prime Video, Италия, агенция CYW

Забавната реклама на Amazon в Италия включва изключително забавни герои от предстоящи премиери, които се присъединяват към песента. Изследването на KANTAR AdReaction показва, че хуморът подсилва значително възприемането на рекламата от всички поколения.

Хуморът е мощен инструмент за ангажиране на аудиторията и смелото му използване от марките в рекламата засилва тяхната ефективност.

#5. One Twist Hair Colour
L’Oreal Men Expert, Великобритания, агенция McCann Paris

На пръв поглед тази реклама представя по традиционен начин демонстрация на продукта. По-внимателен поглед разкрива, че успехът ѝ се корени в умелото вплитане на демото в динамична, стилизирана екшън „мисия“, превръщайки го в основна част от историята. Това гарантира марката да е фокусът в рекламата, докато в същото време тя е забавна и осигурява свързване на емоционално ниво със симпатична знаменитост, който уверено оборва стереотипи за мъжете - популярна тема тази година.

#6. Care is Magic
Whirlpool/Disney, САЩ, агенция Digitas/Soapbox Films

Рекламата „Грижата е магия“ на Whirlpool/Disney е кобрандирано партньорство с филма Encanto на Disney в САЩ и също е пример за инфузията на дигиталните техники в телевизионната реклама. Рекламата съдържа обмен на средите на рекламата на Whirlpool с анимацията от филма и безпроблемно преливане на близки планове между двете среди. Двете истории са неразривно свързани а има и забавно мини анимиране на плочките под пералните машини във финалните кадри.

#7. Night Time
Cadbury ChokoBakes Cakes, Индия, агенция: Ogilvy

#8. Chupa Chups XXL Playlist
Chupa Chups, Испания, Lа fabrica de sombreros

Тази реклама илюстрира забелязаната от KANTAR тенденция телевизионните реклами да включват директни референции към цифрови среди и теми, и да адаптират стилово и визуално дигитални платформи. Рекламата на Chupa Chups съдържа графики е Animoji стил, наложени върху реални герои, екстремно близки планове и монтаж, обвързан с музиката, секция с трима танцьора в портретен формат а-ла TikTok и визуален хумор, който работи и без звук в дигитална среда.

#9. GALAXY Pro Launch, Бразилия
Samsung Бразилия, агенция BBH

#10. Stormy Heights
Pella САЩ, агенция Eleven

Наградите за творческа ефективност на Kantar доказват, че агенциите и клиентите са изключително адаптивни към променящия се свят и продължават да прилагат креативността си в нови медийни формати и в канали, които бързо се дигитализират.

В доклада, представящ наградените реклами KANTAR илюстрират и някои интересни "творчески искри", които могат да запалят творческите идеи и да изведат креативността на рекламите на ново ниво.